Δ. Χατζηγιάννης: «Νόμιμη η ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου»- Αντιδράσεις από τις παρατάξεις


Αντιδράσεις προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης που ανέφερε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ. Άμεση ήταν η απάντηση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Δημοσθένη Χατζηγιάννη

Η απάντηση του πρόεδρου:

Πρός κ.κ.Δημοτικούς Συμβούλους Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

   Κύριοι Συνάδελφοι

   Εξ αφορμής των τριών (3) email που έλαβα σήμερα 10-4-2020, από τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων α) «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» κα Χιωτέλλη, «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» κα Τσιριγώτη και «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» κο Αστυρακάκη, στα οποία αναφέρονται στην βεβαρυμμένη ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 13-4-2020, αποτελούμενη από 36 θέματα προς συζήτηση, ζητώντας να επαναδιαμορφωθεί η ημερήσια διάταξη περιέχοντας μόνο τα κατεπείγοντα θέματα, σας αναφέρω τα εξής:

   Η δυνατότητα σύγκλησης δημοτικών συμβουλίων δια περιφοράς ερείδεται στις διατάξεις του άρθρου 67, παρ. 5 του ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκαν με τις αντίστοιχες του άρθρου 184, παρ.1, του ν. 4635/2019.1 καθώς και στην υπ.αρ 18318/13.03.2020 εγκύκλιό του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

   Η δια περιφοράς συνεδρίαση μπορεί να λαμβάνει χώρα εκ του νόμου, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της. Πιο συγκεκριμένα, για τη διεξαγωγή της δια περιφοράς συνεδρίασης απαιτείται η έκδοση πρόσκλησης. Στην πρόσκληση αντί τόπου συνεδρίασης αναγράφεται ότι αυτή θα διεξαχθεί δια περιφοράς και ο τρόπος (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφώνου, κ.ά.) και διαδικασία διεξαγωγής της. Επίσης, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καθώς και ο χρόνος έναρξης και λήξης της συνεδρίασης.

    Η δια περιφοράς συνεδρίαση είναι μια απολύτως νόμιμη διαδικασία, στην δε ημερήσια διάταξη της, περιλαμβάνονται όλα τα τρέχοντα θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου και όχι μόνο τα επείγοντα όπως λανθασμένα προκύπτει από τις επιστολές των συναδέλφων της Αντιπολίτευσης.

    Συνεπώς, ας μην δημιουργείται η εντύπωση ότι η ημερήσια διάταξη του προσεχούς Δημοτικού Συμβουλίου, καταρτίστηκε κατά οποιαδήποτε παράβαση νομίμων διατάξεων, αλλά αντίθετα, η κατάρτιση της θα ήταν παράνομη, εάν περιορίζονταν στο να περιλάβει επείγοντα και μόνο θέματα. Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του νόμου να συζητήσουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τον Δήμο, αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό κάνουμε.

   Επί της ουσίας βεβαίως, αδικούμε τους εαυτούς μας και κυρίως την αξιοπιστία μας προς τους συνδημότες μας, όταν γνωρίζουμε όλοι, ότι  από τα 36 θέματα που θα συζητηθούν, τα 28 από αυτά, αφορούν απολύτως τυπικές αποφάσεις επι τεχνικών και οικονομικών θεμάτων, χωρίς αντίλογο και διεξοδικό έλεγχο, τα οποία όμως συμβάλλουν στην διεκπεραίωση ουσιωδών εργασιών του Δήμου μας, η συζήτηση των οποίων επιβάλλεται, χωρίς να θίγεται ή να γίνεται «έκπτωση» της δημοκρατικής συνείδησης και ευαισθησίας του καθενός από εμάς. Όλα αυτά βεβαίως, εάν θέλουμε (και η Δημοτική Αρχή οφείλει να το κάνει), να παράγεται έργο στα Δημοτικά πράγματα, έστω και στις δύσκολες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πρόσφατη πανδημία στην περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων.

  κ.κ. Συνέδελφοι
  Εχω την πίστη ότι όλοι κατανοούμε την κρισιμότητα των καταστάσεων που βιώνουμε, γεγονός που μας επιβάλλει όλους να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι και ρεαλιστές, την στιγμή μάλιστα που ο Δήμος Μυτιλήνης καλείται να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην ζωή των συμπολιτών μας, συνεισφέροντας με τις μικρές ή  μεγάλες δυνάμεις του, στην οικονομική και ανθρωπιστική ανακούφιση τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει η απρόσκοπτη λειτουργία του Δημοτικού μας Συμβουλίου με την λήψη των αναγκαίων νόμιμων αποφάσεων του επι όλων των θεμάτων που απασχολούν και σχεδιάζονται από τον Δήμο μας προς όφελος των δημοτών.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης
Χατζηγιάννης Δημοσθένης

Οι ανακοινώσεις των παρατάξεων:


Τοποθέτηση της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης του Δήμου Μυτιλήνης "ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ" για τα δια περιφοράς Δημοτικά Συμβούλια.

Η θέση της παράταξης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ» σχετικά με την επιμονή της Δημοτικής Αρχής να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς.

Τις προηγούμενες μέρες η παράταξή μας πρόκρινε υη διενέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, αφού δεν ήταν δυνατόν αυτό να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας. Επιχειρηματολογώντας προσπάθησε να πείσει τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Αρχή για την ορθότητα της πρότασης, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του Συμβουλίου και η διαφάνεια.

Η απάντηση του Προέδρου ήταν αρνητική, επιχειρηματολογώντας για τη νομιμότητα διενέργειας ενός Συμβουλίου δια περιφοράς και όχι για την ουσία της υπόθεσης.
Του απαντήσαμε ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

Θα παρακαλούσα στην επικοινωνία μας να μην υποτιμά ο ένας την νοημοσύνη του άλλου.
Απαντήσατε για θέμα νομιμότητας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ εμείς βάλαμε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας του Συμβουλίου.
Ζητάτε δια περιφοράς  να υπερψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε 36 θέματα, στερώντας από τους Δημοτικούς Συμβούλους το στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του διαλόγου που εκφράζεται με ερωτήσεις, παρατηρήσεις , απαντήσεις, διευκρινήσεις και τοποθετήσεις.
Θα μπορούσαμε λόγω της έκτακτης  κατάστασης να εγκρίνουμε δια περιφοράς δύο – τρία θέματα που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και σχετίζονται με τον κορονοϊό ή έχουν προθεσμίες και αυστηρά χρονοδιαγράμματα και οι εισηγήσεις τους θα είχαν επαρκή τεκμηρίωση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση μετέχουμε σε συνεδριάσεις μόνο με φυσική παρουσία ή με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να διασφαλίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις δημοκρατικής λειτουργίας που προαναφέραμε.
Όλοι οι Δήμοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν την τηλεδιάσκεψη και είναι αδιανόητο εδώ στη Λέσβο να  μην μπορούμε να κάνουμε χρήση της τεχνολογίας.

Κατόπιν των παραπάνω καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να συνταχθούν σε μια κοινή προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, υπεράσπισης του δημοκρατικού διαλόγου, υπεράσπισης του πολιτικού ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου και να μην δεχτούμε καμία έκπτωση  σε αυτά τα κεκτημένα.

Για την ανεξάρτητη δημοτική κίνηση πολιτών του Δήμου Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
 Αστυρακάκης Κωνσταντίνος
Κατζανός Γεώργιος
Ψωμάς – Ατσίδης Θεόδωρος




Είναι γεγονός πως  η περίοδος που ζούμε είναι πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη.
Έτσι όλοι μας βρεθήκαμε μπροστά σε καταστάσεις που δεν είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε.

Στα πλαίσια αυτά έχουν προκύψει προβλήματα και στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου  των  επιτροπών και των Νομικών προσώπων που διαχειρίζονται υποθέσεις που αφορούν τη λειτουργία το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του Δήμου Μυτιλήνης.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν γρήγορα και ευέλικτα να προσαρμοστούμε σ’ αυτές τις συνθήκες, όπως έκαναν και άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το χώρο της εκπαίδευσης.

Είναι όμως ταυτόχρονα εξίσου σημαντικό να προσαρμοστούμε χωρίς να καταστρατηγούμε δικαιώματα ή να κάνουμε εκπτώσεις στην ουσία και στην ποιότητα λειτουργίας  της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων. Γιατί αλίμονο αν το «έκτακτο των συνθηκών» αποτελέσει άλλοθι για κάτι τέτοιο.

Στα πλαίσια αυτής της συλλογιστικής θεωρούμε πως δεν είναι μια καλή πρακτική, η  εκ περιφοράς λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων γιατί στερούν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, αλληλεπίδρασης και  διεξοδικής διερεύνησης των υπό συζήτηση θεμάτων.  Η εκ περιφοράς συνεδρίαση μπορεί να επιλεγεί για τη «συζήτηση» λίγων εκτάκτων θεμάτων, δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 36 θέματα. Για το λόγο αυτό εκφράσαμε με επιστολή μας στον πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους αυτό τον προβληματισμό .

Ταυτόχρονα ζητήσαμε από το Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτό που η Υπουργός Παιδείας ζήτησε από χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τη δημιουργία δυνατότητας σύγχρονης συνεδρίασης μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πόσο θα κρατήσουν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει εμπόδιο στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευτυχώς  σήμερα  δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική, η τεχνολογία μας δίνει τέτοιες δυνατότητες , εύκολα και χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Ελπίζουμε λοιπόν   πως ο Δήμαρχος θα φροντίσει ώστε αυτό να είναι το πρώτο και το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο που γίνεται με αυτό τον τρόπο.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΑΝΔΡΕΑΔΕΛΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΖΕΡΒΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΑΛΛΙΑΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ