Γιατί η Εκκλησία θα κάνει Ανάσταση αν όλα πάνε καλά τα μεσάνυχτα της Τρίτης 26 Μαίου 2020 (ΒΙΝΤΕΟ)


Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου,”όλοι μαζί (Κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020″.

Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έγινε γιατί η ημέρα αυτή, 40 ημέρες μετά το Πάσχα, ψάλλεται στις Εκκλησίες  για τελευταία φορά στη χρονιά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Δεν μεταφέρεται δηλαδή το Πάσχα, μεταφέρεται η τελετή.



Αναλυτικά:

Πλησιάζει και φέτος το Πάσχα 2020 και ήλθε ο καιρός να διαβάσουμε αναλυτικά τις ακολουθίες της Εκκλησίας μας την Άγια αυτή περίοδο.

Αναβιώνει και πάλι στην Εκκλησία η λησμονημένη Ακολουθία της Ιεράς Παννυχίδος.

Η Παννυχίδα είναι παλαιά Ακολουθία του ενοριακού-ασματικού τυπικού, που τελούνταν στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (†1429), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου.

Είναι δομημένη σε τρία ψαλμικά αντίφωνα, με εφύμνιο μετά από κάθε στίχο. Επίσης, περιλαμβάνει Ευαγγελική περικοπή, με κυρίαρχο θέμα την προσευχή.

Οι ευχές της Παννυχίδος είναι κατανυκτικότατες.

Στο τέλος ψάλλεται ο αρχαίος δεκαπεντασύλλαβος ύμνος «Η ασώματος φύσις», κατ’ επίδραση από το Μοναχικό Απόδειπνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι, κατά τα Απόδειπνα των ημερών της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, αναγιγνωσκόμενες σήμερα ευαγγελικές περικοπές είναι κατάλοιπο της παλαιάς Ασματικής Παννυχίδος.

Η Μεγάλη Εβδομάδα

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες ή ώρες από τις άλλες εβδομάδες, αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι κοσμοσωτήρια για τον άνθρωπο!