Πέταξαν έξω την Λέσβο από το κονδύλι των 2,25 εκατομ. για την προστασία των Ρομά από τον κορωνοϊό


Και ενώ η Λέσβος έχει μπει για τα καλά στην μάχη του κορονοιου με 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και μέσα σε αυτά και ένα θάνατο το ΥΠΕΣ για κάποιο λόγο μας ξέχασε…

Η Λέσβος των πολλών ΡΟΜΑ που ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και της αυξημένης εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα με κλοπές, επιθέσεις, και καταστροφές δημοτικών κτηρίων, απ ότι φαίνεται σύμφωνα με τα χρήματα που διέθεσε σε 98 δήμους της Ελλάδας το ΥΠΕΣ δεν δικαιούται ενίσχυση..

Αντιθέτως ενίσχυση για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά έλαβαν η Χίος 20.000,00 και η Λήμνος 5.000,00..

Αναλυτικά:

Ποιοι 98 Δήμοι παίρνουν 2,25 εκατομ. για προστασία των Ρομά από τον κορωνοϊό

Έκτακτη κατανομή ποσού 2.255.000,00 ευρώ σε 98 Δήμους της Χώρας, “προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά”, πραγματοποιήθηκε με την αριθμ. 20210/27.3.2020 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.

Υπογραμμίζουμε ότι τα εν λόγω εκατομμύρια δεν αποτελούν επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.

Τα χρήματα δίνονται “για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την  αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά”.

Ειδικότερα, με τα συγκεκριμένα ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:

α) ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης εντός και πέριξ καταυλισμών Ρομά,

β) ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πληθυσμών Ρομά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού,

γ) παροχή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε καταυλισμούς, όπου απαιτείται, και

δ) κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος ΟΤΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εντός και πέριξ των καταυλισμών. ”

Τυχόν αδιάθετα ποσά μπορούν να διατεθούν προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων.

Στον Πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το ποσό που λαμβάνει κάθε ένας από τους 98 Δήμους:

Α/Α
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ
ΝΟΜΟΣ
ΠΟΣΟ
70
ΛΗΜΝΟΥ
ΛΕΣΒΟΥ
5.000,00
98
ΧΙΟΥ
ΧΙΟΥ
20.000,00

Πηγή- ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΥΣ τους Δήμους Που έλαβαν ενίσχυση: https://www.airetos.gr/poioi-98-dimoi-pairnoyn-225-ekatom-gia-prostasia-twn-roma-apo-ton-korwnoio.aspx