Παραδοσιακό Πάσχα 2020 | Οι Λέσβιοι σούβλισαν.. τον οβελία τους και τα social media "μύρισαν" Πάσχα! (PICS)


Ο εορτασμός του Πάσχα κορυφώθηκε χθες με ιδιαίτερη λαμπρότητα απ” άκρη σ” άκρη σε όλες τις γωνιές της Λέσβου, και με το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία

Κοκορέτσι, αρνί, κοντοσούβλι. Τα κάρβουνα πήραν φωτιά και οι σούβλες γύριζαν για να ετοιμαστούν τα παραδοσιακά εδέσματα για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα.


Με παραδοσιακό τρόπο γιόρτασαν στην Λέσβο χθες Κυριακή 19/04/20 το Πάσχα, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας κι αξιοποιώντας την ευκαιρία για ένα φαγοπότι με συγγενείς και αγαπημένα πρόσωπα.

Το σούβλισμα του οβελία μπορεί φέτος να μην είχε άρωμα χωριού με αποτέλεσμα οι ταράτσες δεκάδων πολυκατοικιών ανά την Λέσβο να μετατραπούν σε υπαίθριες ψησταριές.


Βέβαια το ψήσιμο το οβελία έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, και με την πολύτιμη συμβολή του καλού καιρού.

Το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορονοϊού.


Φυσικά και φέτος το καθιερωμένο γεμιστό αρνί είχε την τιμητική του, δεν έλειψαν όμως τα κοκορέτσια και άλλες νοστιμιές. Οι Λέσβιοι του έδωσαν και κατάλαβε. Το γλέντησαν με την ψυχή τους, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου.

Στο μεταξύ η εικόνα που παρουσίαζε από το πρωί η εικόνα της Μυτιλήνης ήταν αυτή της έρημης πόλης.


Βέβαια υπήρχαν και εκείνοι που επέλεξαν να ψήσουν τον οβελία στον φούρνο τους αλλά και εκείνοι που τον έστειλαν για ψήσιμο σε αρτοποιεία. 


Την ίδια ώρα η ανταλλαγή των ευχών φέτος ήταν διαφορετική και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κορονοϊό. Έτσι λοιπόν υπήρξαν παππούδες που έστειλαν τις ευχές τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους μέσω βιντεοκλήσης και άλλοι που αντάλλαξαν ευχές τηρώντας αποστάσεις.


Στην ιστορία η φετινή Ανάσταση

Η φετινή Ανάσταση θα μείνει στην ιστορία εξαιτίας του κορονοϊού. Παρά το γεγονός ότι οι Εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς αμέσως μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου δεκάδες βεγγαλικά φώτισαν τον ελληνικό ουρανό. Όσο για το φιλί της αγάπης; Αυτό δόθηκε σε ταράτσες και μπαλκόνια.