Σ. Πετσας: «Αν δεν γίνει νέα δομή.. δεν θα κλείσει η Μόρια»- Δεν απέκλεισε κλειστές Δομές στα ξερονήσια (VID)


Στα κλειστά κέντρα θα μεταφέρονται όσοι μπαίνουν παράνομα και θα εφαρμόζεται η διαδικασία απέλασής τους, τόνισε ο κ. Πέτσας

Δύο περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια μελετώνται για την κατασκευή κλειστών κέντρων, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την «επόμενη ημέρα», τονίζοντας ότι βασικό μέλημα είναι να  αντιμετωπιστεί η κατάσταση στον Έβρο αλλά και να παρεμποδιστούν όσοι θέλουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας.

Στα κλειστά κέντρα θα μεταφέρονται όσοι μπαίνουν παράνομα και θα εφαρμόζεται η διαδικασία απέλασής τους, τόνισε ο κ. Πέτσας. Επίσης, στα κλειστά κέντρα θα μεταφέρονται και οι παράνομοι μετανάστες από τα νησιά. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο κ. Πέτσας μίλησε για μία «συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία».

«Συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση από την Τουρκία αποτελεί η συγκέντρωση μεταναστών στον Έβρο», τόνισε χαρακτηριστικά, διαψεύδοντας παράλληλα πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ για νέο νεκρό στον Έβρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για τη φύλαξη των συνόρων και θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία ενθαρρύνει μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας. Τέλος, μίλησε για «ασύμμετρη απειλή» και τόνισε πως είναι «σαφής η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα, όσον αφορά τα κλειστά κέντρα και τις απελάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «η βασική προτεραιότητα είναι να μπει φρένο στην παράνομη εισροή στη χώρα μας». Επίσης ότι, «σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή στην Ελλάδα θα κρατούνται σε κέντρα άμεσης επιστροφής που θα είναι κοντά σε αεροδρόμια, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα, και όχι στα νησιά. Αυτά τα άτομα μέχρι την άμεση επαναπροώθησή τους δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής».

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται κλειστές δομές σε ξερονήσια, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως «κατά τη συνάντηση που είχαμε με τις τοπικές Αρχές τούς ζητήσαμε να υποδείξουν χώρους που θα μπορούν να φιλοξενήσουν κλειστές δομές. Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Θα δούμε πώς θα κινηθούμε, πρέπει όμως να έχουμε στο μυαλό μας ότι αν δεν υπάρξει εναλλακτική λύση θα εξακολουθήσει να υπάρχει η Μόρια, το ΒΙΑΛ και το Βαθύ».

Δεν απέκλεισε κλειστές Δομές στα ξερονήσια

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν εξετάζεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό η ύπαρξη προσφυγικών Δομών στα ξερονήσια ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν αποκλείουμε τίποτα» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση περιμένει από τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν χώρους για κλειστές δομές καθώς όπως υποστήριξε «όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή την ανάγκη».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι υπάρχει αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 6174 άτομα. Σημείωσε δε πως αυτό έγινε σιωπηρά από την κυβέρνησηση καθώς «λόγω κοινής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούσαν να επιστραφούν όσοι μεταφέρονταν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».