ΕΟΔΥ- COVID-19: 8 τα κρούσματα κορονοιου στην Λέσβο- 10 συνολικά.. (PICS)


Αυξάνονται τα κρούσματα κορονοιου στο νησί μας..

Αν και μέχρι τώρα ξέρουμε για 6 κρούσματα, χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8 κρούσματα χωρις να περιλαμβάνει όμως τα δείγματα της νοσηλεύτριας και της κορης της. Αρα με αυτα που ξέρουμε αλλα και με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ στην Λέσβο έχουμε 10 κρούσματα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του LesvosNews.net πριν ανακοινωθούν τα δείγματα των δυο γυναικών:

Σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας / COVID-19 στην Ελλάδα Δεδομένα έως 29 Μαρτίου 2020, ώρα 15:00

Την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η νέα «Ημερήσια έκθεση» του ΕΟΔΥ που εκδόθηκε την Κυριακή 29 Μαρτίου.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου (δηλαδή στο νησί της Λέσβου) περιλαμβάνονται 8 κρούσματα. Με βάση πάντα την έκθεση του ΕΟΔΥ στη ΠΕ Λέσβου υπάρχει αναλογία 7,4 κρούσματα ανα 100.000 κατοίκους (μέτρια αναλογία σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές) 

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα στη Λέσβο γνωρίζαμε για 4 κρούσματα (εκ των οποίων το ένα κατέληξε- η γυναίκα από την Αγία Παρασκευή). Μια εξήγηση που μπορεί να υπάρχει είναι ότι ο ΕΟΔΥ στην έκθεση του περιλαμβάνει και δεδομένα από ιδιωτικά εργαστήρια. Ενδεχομένως κάτοικοι της Λέσβου να έστειλαν δείγματα με τη βοήθεια ιδιωτικών εργαστηριών απευθείας σε εργαστήρια στην Αθήνα. Επίσης η έκθεση μπορεί να περιλαμβάνει αποτελέσματα δειγμάτων που ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί στο Νοσοκομείο  Μυτιλήνης. 

Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται τα ευρήματα από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID-19) στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2020 και ώρα 15:00. Έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά 1.156 κρούσματα COVID-19, εκ των οποίων 95 νέα κρούσματα σε σχέση με τις 28/03/2020.

Οι νομοί στους οποίους δεν υπάρχει επισήμως επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι οι εξής (ξεκινώντας από βορειοανατολικά):

Δράμας
Χαλκιδικής
Γρεβενών
Θεσπρωτίας
Κέρκυρας
Καρδίτσας
Ευρυτανίας
Αιτωλοακαρνανίας
Φωκίδας
Κορίνθου
Χίου

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6,4%) θετικά στον κορονοϊό.

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, τα περισσότερα καταγράφονται στις ηλικίες από 45 έως 60 ετών (συνολικά 343).

Σοβαρά κρούσματα COVID-19:
Έχουν καταγραφεί 38 θάνατοι (39 πλέον μετά το θάνατο της 76χρονης στη Λέσβο) σε ασθενείς με COVID-19, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Άλλοι 5 ασθενείς έχουν εξέλθει από τη ΜΕΘ. 

Αναλυτικά η έκθεση στο επισυναπτόμενο αρχείο: