Παραδοσιακή συνταγή: Μπακαλιάρος τηγανητός με κουρκούτι από την Μυτιλήνη

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται. 


Ανήμερα του Ευαγγελισμού και της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και ενώ η νηστεία της Μεγάλης  Σαρακοστής καλά κρατεί ένα ευχάριστο γευστικό διάλειμμα περιμένει τον ουρανίσκο. 

Η επιτρεπτή κατανάλωση ψαριού τη συγκεκριμένη ημέρα δίνει προβάδισμα σε πολλές παραδοσιακές εναλλαγές μαγειρέματος με τον λαχταριστό βακαλάο ή μπακαλιάρο να πρωταγωνιστεί.

Η κατανάλωση του προέκυψε κάπου to 15ο αιώνα από το γεγονός ότι ήταν ένα εύκολο στη μεταφορά ψάρι λόγω της συντήρησης του σε μπόλικο αλάτι και παράλληλα φθηνό. Έτσι οι ορεινοί πληθυσμοί που δεν είχαν ίσως έρθει ποτέ σε επαφή με την υφή της αλμύρας είχαν τη δυνατότητα να τρώνε ψάρι και δη μπακαλιάρο. Ως είθισται τέτοια μέρα θα τον ξαρμυρίσουμε υπομονετικά και κατόπιν αφού τον βουτήξουμε σε μπόλικο κουρκούτι θα τον τηγανίσουμε σε καυτό ελαιόλαδο. Απαραίτητη η συνοδεία σκορδαλιάς. Εμπρός στην κουζίνα!!

Υλικα

1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου σε μερίδες ξαρμυρισμένος
1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζάνι μπύρα ή σόδα υγρή
1 κ.γ ζάχαρη
2 κ.σ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το κουρκούτι χτυπώντας με το σύρμα να γίνει ένας λείος χυλός. Αλευρώνουμε τον βακαλάο, τον βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε.

Παραλλαγή για κουρκούτι

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα διαλυμένο με ένα φλιτζάνι νερό
1 αυγό
1 σφηνάκι ούζο  

Συμβουλή: Αλευρώνουμε πάντα τον μπακαλιάρο πριν τον βυθίσουμε στο κουρκούτι.
Επίσης καλο ειναι οταν φτιαξουμε κουρκουτι που εχει σοδα η μπυρα να το αφησουμε μιση ωρα να ξεκουραστει και να φουσκωσει!!

Υ.Γ: Μπορείτε και εσείς να μας αποστέλλεται καθημερινά τις δικές σας εύκολες Ελληνικές συνταγές στο e-mail lesvospost@gmail.com για να τις δημοσιεύουμε αν θέλετε και με το όνομα σας…