Χ. Αθανασιου: «Θέμα Καράβας δεν υπάρχει»… - «Η Καραβα ήταν κακή επιλογή και τέλειωσε με εντολή πρωθυπουργού»


Ανακοίνωση του Χ. Αθανασίου:

Το Σύνταγμά μας στο άρθρο 44 ορίζει ότι «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες υποβάλλονται στη Βουλή προς κύρωση μέσα σε σαράντα ημέρες από την έκδοσή τους…».

Αυτό γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις όταν ένα ζήτημα χρειάζεται άμεση ρύθμιση και ενέργεια (π.χ. ρυθμίσεις θεμάτων παράτασης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, φωτιά στο Μάτι, μεταναστευτικό, κορωνοϊός κ.α) και δεν μπορεί να αναμένεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Στη συνέχεια, βέβαια, η Βουλή σε Ολομέλεια επικυρώνει τις πράξεις αυτές (ΠΝΠ).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, με την από 10 Φεβρουαρίου 2020 ΠΝΠ, δόθηκε η δυνατότητα στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει ακίνητα σε νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, γενικώς και αορίστως. Δηλαδή, χωρίς να προσδιορίζονται ούτε τα νησιά ούτε συγκεκριμένη τοποθεσία σε κάποιο νησί.

Ο Υπουργός, στη Λέσβο με απόφασή του (όχι η ΠΝΠ) επέλεξε την ΚΑΡΑΒΑ, μία κακή επιλογή, την οποία και ύστερα από την αντίδραση των πολιτών, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην ουσία κατέστησε ανενεργό.

Τι έρχεται τώρα στη Βουλή;           

Έρχεται νομοσχέδιο προς κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, μεταξύ των οποίων και η πιο πάνω ΠΝΠ, ως νομοθετικών κειμένων και ΔΕΝ κυρώνεται η απόφαση του Υπουργού για τις επιλογές που έκανε, απόφαση που, όπως ανέφερα, έπαυσε να ισχύει.

Δηλαδή, ούτε η Καράβα ούτε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Λέσβου ή άλλων νησιών των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αναφέρονται στην ΠΝΠ ή στο κατατεθέν νομοσχέδιο.

Βέβαια, όπως ορθά παρατηρεί ο έγκριτος νομικός κ. Άρης Ελευθερίου, ο οποίος όλη αυτή την περίοδο κρατεί υπεύθυνη πολιτική και κοινωνική στάση, θα μπορούσε η συγκεκριμένη ΠΝΠ να μην εισαχθεί στη Βουλή προς κύρωση, ότε αυτή θα έχανε την ισχύ της.

Αυτό πράγματι προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 44§1 εδαφ. γ’), όμως κάτι τέτοιο θα ήταν χωρίς αξία, διότι από την προσεκτική μελέτη της ΠΝΠ προκύπτει ότι αυτή προβλέπει επίταξη και για λόγους υγείας που μπορούν να προέλθουν από μετανάστες και, συνεπώς, θα μπορούσε ο Υπουργός, σε μια τέτοια έκτακτη ανάγκη, να επιτάξει άλλους χώρους σε οποιοδήποτε νησί των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Εξάλλου, σε τι θα ωφελούσε η μη κύρωση της συγκεκριμένης ΠΝΠ, αφού σε μία άλλη επικείμενη έκτακτη περίπτωση, θα μπορούσε σε συντομότατο διάστημα (σε μία ώρα) να εκδοθεί άλλη (νέα) ΠΝΠ με το ίδιο περιεχόμενο, όχι μόνο σε περιοχές των συγκεκριμένων νησιών αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας.

Αυτά τα γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των ιστοσελίδων ή έστω όφειλαν να τα γνωρίζουν και οι ίδιοι και όσοι τα αναπαράγουν και να μην ισχυρίζονται, ανακριβώς, ότι δήθεν με το κατατεθέν νομοσχέδιο επανέρχεται το θέμα της Καράβας, ως επιταχθέν μέρος προς δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών. Συνεπώς, θέμα Καράβας δεν υπάρχει.

Αντιλαμβάνομαι ότι μερικοί εναγωνίως προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από άλλα ζητήματα και επιχειρούν να ακυρώσουν τις προσπάθειες της Κυβέρνησης που, κατά κοινή παραδοχή, με επιτυχία αντιμετωπίζει τα καυτά θέματα της μετανάστευσης και του κορωνοϊού.

Ελπίζω, να διαβάσουν προσεκτικά τόσο την ΠΝΠ όσο και το νομοσχέδιο και να έχουν το θάρρος να παραδεχθούν δημόσια το λάθος τους.