Μέτρα στήριξης, του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζητά ο Κώστας Μουτζούρης


Με την παρούσα επιστολή ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ζητά  και προτείνει την άμεση λήψη  συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, ενίσχυσης, προστασίας και "θωράκισης" του πρωτογενούς τομέα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19

ΘΕΜΑ: «Άμεση λήψη μέτρων Στήριξης, Ενίσχυσης, Προστασίας και «Θωράκισης»  του Πρωτογενούς παραγωγικού Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Ο πρωτογενής παραγωγικός Τομέας, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η ανθοκομία κάθε άλλο παρά αλώβητος έχει μείνει από τις τρομακτικές συνέπειες στην οικονομία, τις οποίες βιώνουμε και προκαλούνται από την πανδημία του Covid-19, η οποία ταλανίζει την ανθρωπότητα τις τελευταίες ημέρες.

Πρόκειται για ένα ισχυρότατο χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα πολλών ατομικών καιοικογενειακών αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στο εισόδημα των αλιέων, των μελισσοκόμων και ανθοκόμων παραγωγών της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου.

Σε συνέχεια των προβλημάτων που προκάλεσε η συσσώρευση των μεταναστών – προσφύγων στα νησιά μας, οι συνέπειες της πανδημίας του Κοροναϊού ανυπέρβλητες. Όλοι οι κλάδοι του Πρωτογενούς Τομέα και των εργατών της γης της Περιφέρειας  Βόρειου Αιγαίουβρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Η μειωμένη ζήτηση λόγω της μερικής κατάργησης των λαϊκών αγορών, της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών, των ακυρώσεων των μεγάλων εκθέσεων τροφίμων και ποτών στις οποίες συμμετείχε και θα συμμετείχε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, της κάθετης πτώσης της προσέλευσης τουριστών στα νησιά μας, με συνέπεια τις ακυρώσεις των παραγγελιών, τόσο από τα ξενοδοχεία όσο και από τα σημεία μαζικής εστίασης, οδηγούν σε μηνύματα δυσοίωνα για την διάθεση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Πολύ περισσότερο των«εποχιακών αγαθών» (αμνοερίφια, αλιεύματα, όστρακα, οπωροκηπευτικά, ανθοκομικά φυτά, κλπ).
Λόγω της Κρισιμότητας της κατάστασης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στεκόμενη πάντα αρωγός στο πλευρό των ανθρώπων της, ζητάει την άμεση στήριξη των αγροτών της.

        Μέλημα μας η ταχύτατη λήψη αποφάσεων και η γρήγορη κίνηση των διαδικασιών, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις, χρηματοδοτήσεις, φοροελαφρύνσεις αλλά και η μετακύληση οικονομικών υποχρεώσεων άνευ επιπτώσεων στους δανειολήπτες αγρότες, ώστε να υπάρξει ανακούφιση έμπρακτα και αποτελεσματικά.

      Συνίσταται η σύγκλιση διυπουργικής επιτροπής, με στόχο την εκτενή συζήτηση και την εύρεση πραγματικών Λύσεων στα προβλήματα του πληττόμενου για ακόμη μια φορά Βορείου Αιγαίου και των ανθρώπων του.

Σε αυτή την πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα κρίσιμη για την αγροτική οικονομία στιγμή και επειδή η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει μέτρα στήριξης για όλους τους κλάδους της οικονομίας, θεωρούμε Δίκαιο να μην εξαιρείται ο αγροτικός μας κόσμος από τα προνόμια που χαίρουν οι υπόλοιποι επαγγελματικοί κλάδοι.

Οι αγρότες μας, όπως πάντα συνεπείς, συνεχίζουν να παράγουν κάτω από αντίξοες οικονομικές συνθήκες -εν μέσω μεταναστευτικού και επιπλέον με την πανδημία του Covid-19- προκειμένου να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά, αν και η πτώση τιμών κάτω του κόστους, τους πλήττει ανεπανόρθωτα.

      Συμφωνούμε και στηρίζουμε σθεναρά, τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (Π.Ε.Κ.) και επιπλέον προτείνουμε:

·         Να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ, για διάστημα κάλυψης από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, ανθοκόμους και μελισσοκόμους λόγω της  επιδημίας του Κοροναϊού.
·         Καταβολή άμεσα, της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους αιγοπροβατοτρόφους καθώς και των βιολογικών ενισχύσεων.
  • Απλούστευση των διαδικασιών υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με παράταση των τελικών ημερομηνιών υποβολής των δικαιολογητικών τουλάχιστον ενός διμήνου, καθώς και της  απαλλαγής των αγροτών από τα έξοδα για την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
·         Επιτάχυνση, με ταμειακή διευκόλυνση του ΕΛΓΑ από το κράτος, των αποζημιώσεων που εκκρεμούν και στερούν από τους αγρότες ρευστότητα.
·         Χρηματοδότηση από τις Τράπεζες για την υποστήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας και αναστολή πληρωμών, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, των δόσεων - ρυθμισμένων χρεών, σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Χαλάρωση των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων, ενταγμένων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και  ταχεία διαμόρφωση των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής που απαιτείται σ’ αυτές τις επενδύσεις.
·         Εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι στις εισαγωγές αμνοεριφίων από τρίτες χώρες ή από χώρες της Ε.Ε.
·         Διευκόλυνση των εξαγωγών αμνοεριφίων.
·         Επαρκής διαθεσιμότητα κτηνιάτρων στα σφαγεία.
·         Χορήγηση, άμεσα οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς για την αγορά ζωοτροφών.
·         Επιδότηση των αδιάθετων θηλυκών αμνοεριφίων με σκοπό την ανανέωση των κοπαδιών .
·         Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση αδιάθετων αγροτικών προϊόντων από κοινωνικούς φορείς (πχ. Στρατός, Νοσοκομεία, ευπαθείς ομάδες, Πολύτεκνοι, άνεργοι και μετανάστες).

Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση σας, τονίζουμε ότι η Κυβέρνηση της Συνέπειας, της Δικαιοσύνης, του Ανθρώπινου Προσώπου και της Αλληλεγγύης, αναμένεται να δώσει προτεραιότητα και στοχευμένα μέτρα στήριξης προς τους ευάλωτους αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, εργάτες γης και εν γένει τις επιχειρήσεις, για την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάκαμψης του Πρωτογενούς παραγωγικού Τομέα, βασικού Πυλώνα της οικονομίας της Περιφέρειας  Βόρειου Αιγαίου.

       Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος  Ι.  Μουτζούρης  
  Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου