Δήμος Δυτικής Λέσβου: Απαντήσεις από τον Τ. Βερρο για κορονοιο και μετανάστες ζητά ο Νικόλαος Χηρας


Δελτίο τύπου εξέδωσε η παράταξη "Ξεκινάμε" με υπογράφων τον επικεφαλή Νικόλαο Χήρα, αποζητώντας απαντήσεις από τον δήμαρχο, Τταξιάρχη Βέρρο.

Στο δελτίο τύπου ερωτάται ο δήμαρχος τόσο για την παραμονή των μεταναστών στα όρια του δήμου στον οποίο φτάνουν, όσο για τις απολυμάνσεις ελέω Κορονοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη "Ξεκινάμε" ρωτάει για 40.000 ευρώ τα οποία έχουν δοθεί στον δήμο ως ενίσχυση απο το κράτος για την ενίσχυση του, λόγο της πανδημίας.

Ζητά απαντήσεις για την χρήση τους και τον τρόπο διαχείρισης τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είναι γεγονός ότι το προσφυγικό -  μεταναστευτικό δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Με την κυβέρνηση όμως, από τις αρχές Μαρτίου, να αλλάζει τους χειρισμούς της στη διαχείριση του παραπάνω προβλήματος, οι τοπικοί άρχοντες του νησιού μας έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Από τις 02 Μαρτίου 2020 ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης Ευστράτιος συγκεντρώνει τους νεοαφιχθέντες μετανάστες που εισέρχονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης στο λιμάνι της πόλης, έως ότου αρματαγωγό ή άλλο πλοίο καταπλεύσει για να τους παραλάβει  και να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα και από εκεί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος Ταξιάρχης  συγκεντρώνει τους  μετανάστες  που εισήλθαν, μετά τις 02 Μαρτίου 2020, από την  γεωγραφική  περιφέρεια  του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο λιμάνι της Πέτρας. Εκεί καταγράφονται και εν συνεχεία από  τις αρμόδιες υπηρεσίες οι μετανάστες επιστρέφουν  στο  τόπο όπου εισήλθαν, με έως  τώρα  περιοχές αφίξεις     Τσόνια, Σκάλα  Συκαμινέας,  Μήθυμνα,   Αγ. Στέφανο και Πέτρα . Εκεί διαμένουν σε σκηνές χωρητικότητας των 15 ατόμων μέχρι να έρθει καράβι να τους πάρει με προορισμό την ενδοχώρα από όπου και θα προωθηθούν στις χώρες τους .

Κατόπιν όλων αυτών, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απαντήσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου για το αν υφίσταται η παραπάνω συμφωνία που καθιστά υπεύθυνο τον κάθε Δήμο να καταγράφει και να φιλοξενεί αυτούς προσωρινά. Εάν υφίσταται, απαντήστε μας εγγράφως για το που τοποθετούνται οι μετανάστες της Δυτικής Λέσβου, σε ποιες δομές  φιλοξενούνται και αν έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και ειδικά του Κορωνοϊού από τους μετανάστες στους συμπολίτες μας.

Μέσα στο κλίμα ανασφάλειας και αγωνίας που επικρατεί στη τοπική κοινωνία, οι τοπικοί άρχοντες οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να αναλογιστούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να πράττουν ανάλογα.

Σωστό αλλά μη επαρκές μέτρο η ενημέρωση του Δήμου μας από τα μεγάφωνα. Ωστόσο, αναγκαία είναι και η θωράκιση της υγεία των συμπολιτών μας από τυχόν  μετάδοση του ιού  μέσω των μεταναστών.

Ο Δήμος έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους σαράντα χιλιάδων  ευρώ  ( 40.000 ευρω)  για τη διαχείριση του Κορωνοϊού. 

Απαιτούμε να γίνει στοχευμένη χρήση της ενίσχυσης αυτής για την προστασία της Δημόσιας Υγείας προβαίνοντας σε άμεση απολύμανση σε όλα τα χωριά του Δήμου .
Κανείς ασθενής στη περιοχή του Δήμου μας από Κορωναίο και αυτό είναι στο χέρι μας .

Όσο δε, για τη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να αναθέσει σε δικηγόρο την κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου αναφορικά με  μεταναστευτικό πρόβλημα, αυτή κρίνεται ανεπαρκής προκειμένου να φτάσουμε σε επίλυση του. Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα για την αποποίηση ευθυνών του Δημάρχου κ. Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος διαχειρίζεται προσωπικά το μεταναστευτικό.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΗΡΑΣ