Στα κρυφά η σύσκεψη Μηταράκη με τους τοπικούς άρχοντες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00 η έκτακτη σύσκεψη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης έφτασε στην Μυτιλήνη κάτω από άκρα μυστικότητα και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι της Λέσβου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου καθώς και ο Χαράλαμπος Αθανασίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμαρχοι του νησιού μας ζήτησαν ξανά να σταλούν άμεσα πλοία ώστε να αποσυμφορηθεί το νησί και κυρίως η Μόρια.

Ο υπουργός τους υποσχέθηκε ότι όσοι μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στο νησί από το πρωί της Δευτέρας, θα κρατηθούν και θα μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση αρχίζοντας από όσους η αίτηση ασύλου τους έχει εγκριθεί.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να συζητηθεί άμεσα το αίτημα για αποστολή πλοίων στην Λέσβο.

Πάντως δεν έγινε συζήτηση για την κλειστή δομή και που θα γίνει στο νησί μας καθώς οι εξελίξεις και οι αυξημένες ροές πήγαν πίσω τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην σύσκεψη οι τοπικοί άρχοντες με τον υπουργό προσπαθούσαν να βρουν χώρους ώστε να μεταφερθούν προσωρινά οι νεοεισερχόμενοι μετανάστες.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μετέβη σήμερα στη Λέσβο και στη Χίο, όπου συγκάλεσε σειρά συσκέψεων με σκοπό την ενημέρωση για δύο θέματα σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ): Την αναβάθμιση -σε μέγιστο επίπεδο- των μέτρων φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας και την προσωρινή αναστολή της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα. 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Κύτελης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Βέρρος, ο Βουλευτής της ΝΔ του νησιού, κ. Αθανασίου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Αντίστοιχα, στη σύσκεψη της Χίου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Κάρμαντζης, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την ενημέρωση, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον συντονισμό και την εφαρμογή των αποφάσεων σε Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.