Να κλείσουν όλοι οι καθολικοί ιεροί ναοί του Βορείου Αιγαίου ζητά ο Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου


Επιστολή του +Νικόλαος Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου

Προς
Τον ιερό κλήρο και το  χριστεπώνυμο πλήρωμα
της Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου

Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί αδελφοί και αγαπητές αδελφές,

Όλοι παρακολουθούμε την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού. Εμπιστευόμαστε στον Θεό, υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών Υγείας και των υπευθύνων της Πολιτείας. Φοβόμαστε όχι μόνο για τον εαυτό μας, μη τυχόν προσβληθούμε από τη νέα αυτή ασθένεια, αλλά και  επιθυμούμε να προστατεύσουμε την υγεία του πλησίον μας. Η ευθύνη μας για την προστασία του κοινωνικού συνόλου είναι μεγάλη. Χρειάζεται λοιπόν σύνεση και αποφασιστικότητα.

Οι νέες  καταστάσεις  που γενικά έχουν δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας και οι ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στα τρία ακριτικά νησιά, τα οποία εξυπηρετεί πνευματικά η Εκκλησία μας, μας ωθεί να σκεφθούμε τον κάθε συνάνθρωπο μας, που δεν είναι μόνο ψυχή αθάνατη, αλλά και θνητό σώμα.

Μετά από πολλή σκέψη και με πολλή αγάπη προς  τον πλησίον μας,

Ζητώ

να μείνουν κλειστοί οι Ενοριακοί μας Ναοί στη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο για όλη την περίοδο της Τεσσαρακοστής και μέχρι νεοτέρας, αρχίζοντας από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. Με αυτό το μέτρο θέλουμε να ενεργήσουμε με υπευθυνότητα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των πιστών κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών και με σεβασμό προς τη δημόσια υγεία.

Μαζί με τη σωματική νηστεία και εγκράτεια της Αγίας Τεσσαρακοστής, σας ζητώ να δεχθείτε, ως προετοιμασία για το Άγιο Πάσχα και μία  νηστεία πνευματική, τόσο της συλλογικής ακρόασης του Λόγου του Θεού που σας προσφέρουμε στις Λειτουργικές μας Συνάξεις, όσο και της  ομαδικής σας συμμετοχής στο Μυστήριο της Ευχαριστίας.

Σας ζητώ επίσης, αγαπητοί μου, να προσεύχεστε στο σπίτι σας, που είναι «η κατ’ οίκον Εκκλησία». 
Να απευθύνεστε στον Παντοδύναμο Θεό, με τις ικεσίες της Παναγίας και όλων των Αγίων, ώστε να μην επιτρέψει να διαρκέσει πολύ καιρό ακόμη αυτή η νέα θανατηφόρα ασθένεια του κορονοϊού.

Είθε τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, οι επιστήμονες γιατροί θα βρουν το κατάλληλο αντίδοτο, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να επανέλθουμε και πάλι στους Ναούς μας, για την Ευχαριστία και τη Δοξολογία μας.

Μέχρι νεοτέρας, που εύχομαι να έλθει σύντομα, επικαλούμαι την ευλογία του Θεού επάνω στην καθεμιά και στον καθένα σας.

+Νικόλαος
Αποστολικός Τοποτηρητής Καθολικής Επισκοπής Χίου-Λέσβου-Σάμου