Π. Κουφέλος: Παρέμβαση για τη μετακίνηση των παραγωγών... μετα την απαγόρευσης της κυκλοφορίας


Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Β. Αιγαίου, κ. Πανάγος Κουφέλος, είχε επικοινωνία χθες με τον νέο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, στην οποία έθιξε το θέμα μετακίνησης των παραγωγών, έπειτα κι από την ισχύ της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας( ισχύει από χθες 23/3/2020 και ώρα 06:00) που επέβαλε η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ο κ. Κουφέλος, κατόπιν συζήτησης με τον Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Μουτζούρη, προχώρησε σ’ αυτήν την παρέμβαση - τομή, μιας και σημαντική μερίδα των παραγωγών, έχει δηλώσει τις εκτροφές της σε ονόματα συγγενικών της προσώπων, κι ως εκ τούτου θα αντιμετώπιζε πρόβλημα στη μετάβαση της, προς το χώρο εκτροφής.

Έπειτα από την επικοινωνία που είχε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστάσιας, αποφασίστηκε οι παραγωγοί να μετακινούνται, φέροντας μια υπεύθυνη δήλωση που θα αναφέρει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, στις οποίες θα εκτελούν τις εργασίες τους.

O κ. Κουφέλος, μετά το πέρας της επικοινωνίας, προέβη στις εξής δηλώσεις:

“Κατόπιν πάρα πολλών ερωτημάτων από αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, για το θέμα μετάβασης του στους χώρους, όπου έχουν τις εκτροφές του, καθότι πάρα πολλοί από αυτούς είχαν δηλώσει τις εκτροφές του σε ονόματα συγγενικών τους προσώπων, με αποτέλεσμα να μην είναι οι κύριοι κάτοχοι, επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, τον κ. Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου πρότεινε να γίνεται μια υπεύθυνη δήλωση από πλευράς του κατόχου της εκτροφής, ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι που ασχολείται με τις εκτροφές, κι ότι θα πηγαίνει να περιποιηθεί ή να ταΐσει τα ζώα του. Αυτό θα συμβεί, για να μην επιβληθεί το πρόστιμο, λόγω της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας που ισχύει από σήμερα. Θα παρακαλέσω,  όμως, πάρα πολύ όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής, όπως προβλέπονται, και να αρκούνται μόνο στη φροντίδα της εκτροφής τους. Σαν Περιφέρεια Β. Αιγαίου, έχουμε εκδώσει σχετική εσωτερική εγκύκλιο προς όλες τις Διευθύνσεις, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής, ώστε σε όλες τις δραστηριότητες τους, να ακολουθούνται τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Για παράδειγμα, να προσέρχεται ένας - ένας στα σφαγεία ή στα ελαιοτριβεία, να μην παραμένουν στο χώρο μέσα, να έχουν αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, με σκοπό να τηρούμε στο ανθρώπινο δυνατό την ατομική υγιεινή. Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να περιορίσουμε τα κρούσματα. Στόχος μας, να περιορίσουμε τα κρούσματα και να είμαστε όλοι εδώ. Πρέπει να βγούμε νικητές!”