"Συνύπαρξη" και Επικοινωνία στο Αιγαίο: «Να μην επιτρέψουμε να μας διχάσουν»


Ενημέρωση από την "Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο"

Τις κρίσιμες τούτες ώρες, που στα σύνορά μας και στο νησί μας ασκείται πίεση από το καθεστώς Ερντογάν και θα έπρεπε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, ορισμένοι προσπαθούν να μας διχάσουν.

   Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών για τον τόπο μας φαινομένων ανομίας, βίας και αυθαιρεσίας. Τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η ασφάλεια, η σωματική ακεραιότητα, η περιουσία, η οικιακή ειρήνη, η ελευθερία κίνησης και η προσωπική αξιοπρέπεια Ελλήνων, Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών και επίσης προσφύγων και μεταναστών.

    Με ευρεία χρήση του διαδικτύου συγκροτήθηκαν ομάδες πολιτών εξοπλισμένες με ραβδιά, λοστούς κλπ που προβαίνουν σε  παράνομες και αξιόποινες πράξεις.

   -Συγκροτούν μπλόκα σε επίκαιρα σημεία , διακόπτουν κατά βούληση την κυκλοφορία των οχημάτων και απαιτούν να ελέγξουν τα στοιχεία ταυτότητας των επιβαινόντων. Σε περίπτωση που οι επιβαίνοντες δεν είναι αρεστοί, υφίστανται προπηλακισμούς, ξυλοδαρμούς και καταστροφή των οχημάτων τους.
   -Παρεμποδίζουν την μεταφορά ασθενών από το ΚΥΤ Μόριας στο Νοσοκομείο.         
  -Παρεμποδίζουν την προσέγγιση στο ΚΥΤ γιατρών , εθελοντών και εργαζομένων σε ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες με τη σύμφωνη γνώμη και την εποπτεία της Διοίκησης του ΚΥΤ.
  Απειλούν, δέρνουν και καταστρέφουν τον εξοπλισμό δημοσιογράφων.
  Αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν σκάφος στη Σκάλα Λουτρών μιμούμενοι τους εμπρηστές του καταλύματος της Ύπατης Αρμοστείας στη Σκάλα Συκαμιάς.
  Ασκούν σωματική και λεκτική βία σε οποιονδήποτε εκφράσει αντιρρήσεις για την παράνομη συμπεριφορά τους.
   Προκαλούν, προσβάλλουν και ασκούν βία σε ανύποπτους πρόσφυγες και μετανάστες.
    
Το διαδίκτυο τροφοδοτείται από επώνυμες παραινέσεις για άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας, ιδιαίτερα κατά Ευρωπαίων και Αμερικανών πολιτών, αλλά και παροτρύνσεις για ρατσιστική βία κατά προσφύγων και μεταναστών, μέχρι και εκκλήσεις για προπαρασκευή ένοπλης βίας.
   
Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτα μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ που φρόντιζαν, με την έγκριση της Διοίκησης, για την διατροφή, την υγεία και την ασφάλειά τους.
   
Η μεγάλη πλειοψηφία των περίπου 20.000 διαμενόντων στο ΚΥΤ Μόριας έχουν μείνει για μέρες χωρίς την παραμικρή ιατρική φροντίδα με προφανείς τους κινδύνους για τους ίδιους αλλά και τη δημόσια υγεία γενικότερα. Τα σκουπίδια είναι και πάλι βουνά.
  
Ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτών  «Συνύπαρξη» πραγματοποίησε την Τετάρτη,4/3/20 παράσταση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης ,εξέθεσε τα ανωτέρω γεγονότα και ζήτησε την παρέμβασή της.