Κ. Αστυρακακης προς δήμο Μυτιλήνης: «Πάρτε μετρα για τον κοροναϊο πριν είναι αργά»


Κατάθεση πρότασης ανεξάρτητου συνδυασμού του Δήμου Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»

Κύριε Πρόεδρε,
Μετά και τη διαφαινόμενη εξάπλωση του κοροναϊού στο νησί, πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προτάσεις από τον Δήμο μας προς την κυβέρνηση.

Επίσης ως Δήμος θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, προκειμένου να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και να κάνουμε αυτά μας αναλογούν όταν προκύψει η ανάγκη.
Σε περίπτωση ραγδαίας εξάπλωσης του υιού (ο υπερπληθυσμός στη Μόρια και οι άθλιες συνθήκες διαμονής των ανθρώπων αυτών συνηγορούν σε αυτό),  οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς.

1) η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με τουλάχιστον 15-20 χιλιάδες ανθρώπους είναι πλέον επιτακτική ανάγκη. Καθώς και η ενίσχυση του ΚΕΛΠΝΟ με ιατρικό προσωπικό και ιατρικό υλικό που θα καλύπτουν  το ΚΥΤ της Μόριας και τη δομή του Καρά Τεπέ.
  Έτσι :
α) το υγειονομικό σύστημα του νησιού θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα
β)         Με την μετεγκατάσταση, οι υγειονομικές υπηρεσίες της κεντρικής Ελλάδας είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν καλύτερα τυχόν υγειονομικές ανάγκες των προσφύγων.
2) Ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου, πιθανόν να προκύψει η ανάγκη  ενοικίασης  2-3  ξενοδοχείων (θα πρέπει να κάνουμε την προεργασία) , που η χρήση τους θα εξυπηρετήσει ανάγκες ασθενών σε καραντίνα.
3) Οπωσδήποτε άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού για το νησί, που θα καλύπτει αυτές τις ανάγκες.
4) Ιατρικός εξοπλισμός, κυρίως εντατικών μονάδων.
5) Προμήθεια και δωρεάν διανομή, σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, προληπτικών μέσων (μάσκες, αντισηπτικά κλπ).

Όλα αυτά δεδομένου ότι το νησί α) βιώνει αυτές τις ειδικές συνθήκες και β) στερείται δυνατότητας επιλογών νοσηλείας (περιορισμένη δυνατότητα), λόγω ακριβώς της νησιωτικής του φύσης, που στο άμεσο μέλλον πιθανόν να συνιστά απομόνωση.

Πρέπει λοιπόν να προνοήσουμε, ώστε να μην προκύψουν και για το θέμα του κοροναϊού συνθήκες απόγνωσης στον πληθυσμό του νησιού μας.

Για τον ανεξάρτητο συνδυασμό του Δήμου Μυτιλήνης «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ»
Αστυρακάκης Κωνσταντίνος
Κατζανός Γιώργος
Ψωμάς Θεόδωρος