Απαράδεκτο και επικίνδυνο- Δεν μεταφέρει η Aegean τα ύποπτα δείγματα κορονοϊού από την Λέσβο


Δήλωση Γιάννη Μπουρνού για άρνηση αερομεταφοράς δειγμάτων αίματος

Ενημερώθηκα σήμερα (σσ χθες) από σχετικό δημοσίευμα, ότι η αεροπορική εταιρία Aegean/Olympic αρνήθηκε να παραλάβει δείγματα αίματος προερχόμενα από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης προκειμένου να μεταφερθούν για έλεγχο κορονοϊού στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα. Η εταιρία επικαλέστηκε λόγους ασφαλείας και ως συνέπεια της άρνησής της, τα δείγματα καταστράφηκαν.

Η κυβέρνηση όφειλε από τις πρώτες ώρες αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης να έχει ήδη συμφωνήσει με την Aegean/Olympic, που εκμεταλλεύεται σχεδόν μονοπωλιακά την εγχώρια αγορά των αερομεταφορών, αλλά και με τις μικρότερες αεροπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ειδικότερα στα νησιά, για τις προδιαγραφές και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα διασφάλιζαν ότι όλα τα προς εξέταση δείγματα θα μεταφέρονταν άμεσα στα κέντρα αναφοράς της Αθήνας.

Η κυβερνητική ολιγωρία, αλλά και η εταιρική αναλγησία θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο τη  δημόσια υγεία στο νησί μας, εφόσον τα δείγματα δεν εξετάζονται άμεσα και εντείνει την αγωνία πιθανών πασχόντων, αλλά και τον όγκο δουλειάς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας - που έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν- να λήξει τώρα αυτή την επείγουσα εκκρεμότητα και να παρουσιάσει (αν έχει) το σχέδιό της για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά μας.

Ελπίζω να μην συμπεριφερθεί στους Λέσβιους όπως η ανάλγητη και κυνική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης, που σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην υγειονομική βόμβα του υπό κατάρρευση ΚΥΤ Μόριας, αντί να προβαίνει σε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση για την προφύλαξη ντόπιων και προσφύγων