Κλείνουν τα σύνορα της Ευρώπης για 30 ημέρες! Τι αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες - ΒΙΝΤΕΟ


Τα μέτρα που αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός. Τι θα γίνει με τους πολίτες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νέα τηλεδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα.

Το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάστημα 30 ημερών για να αναχαιτιστεί ο νέος κορονοϊός αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στόχος να αναχαιτιστεί ο νέος κορονοϊος που μετράει εκατοντάδες νεκρούς στην Ευρώπη, όπως αποφάσισαν οι ηγέτες των χωρών μελών που συνεδρίασαν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επίσης, η ΕΕ θα “συντονίσει” την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, συμφωνήθηκε να διεξαχθεί και νέα τηλεδιάσκεψη των ηγετών την επόμενη εβδομάδα .



Οι τέσσερις προτεραιότητες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός

Στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως σκοπός είναι να διασφαλιστεί πως τα συστήματα υγείας των κρατών μελών μπορεί να ανταποκριθούν σε όσα θα φέρει ο κορονοϊός της επόμενης εβδομάδας.
Στόχος είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, το οποίο σχετίζεται με το ζήτημα των συνόρων και τον περιορισμό των μετακινήσεων στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσαν τέσσερις προτεραιότητες για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός:

1) Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
2)Η παροχή ιατρικού εξοπλισμού, με ιδιαίτερη έμφαση σε μάσκες και αναπνευστήρες
3) Ανάπτυξη τη έρευνας και ειδικά αυτής για το εμβόλιο
4)Αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσων από τον κορονοϊό.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, είπε ότι επαφίεται στην κάθε χώρα μέλος να εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών. «Ο εχθρός είναι ο ιός και τώρα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και τις οικονομίες μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι απαιτείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε.

«Ο κορονοϊός είναι ένα εξωτερικό σοκ που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο. Δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα ωστόσο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς ανέφερε ότι μια ευρωπαϊκή εταιρεία προβλέπει πως ενδεχομένως θα έχει έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού «μέχρι το φθινόπωρο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, είπε από την πλευρά της, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η χώρα της θα θέσει αμέσως σε εφαρμογή την απόφαση που ελήφθη. Θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στην απαγόρευση εισόδου, οι οποίες θα αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι όμως έχουν άδεια παραμονής σε χώρες της ΕΕ, ή εκείνους που πρέπει να περάσουν λόγω κάποιας επείγουσας ανάγκης – για παράδειγμα, για να εμφανιστούν σε δικαστήριο ή για να παραστούν σε κάποια κηδεία, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας.
Η ΕΕ θα «συντονίσει» επίσης την επιστροφή των Ευρωπαίων που έχουν μπλοκαριτεί στο εξωτερικό λόγω των πολλών περιορισμών και απαγορεύσεων στις μετακινήσεις που έχουν τεθεί από διάφορες χώρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που ήταν προγραμματισμένη για τις 26 και 27 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα αντικατασταθεί με μια τηλεδιάσκεψη, χωρίς όμως να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτή.

Χαρδαλιάς για κορονοϊό: Κλείνουν τα σύνορα της Ελλάδας για πολίτες εκτός ΕΕ

Από αύριο στις 6 το πρωί, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά μόνο για πολύ σοβαρή συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια. Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και μέτρα περιορισμού στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.