Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;-Συνταγές


Γιατί η παράδοση θέλει να τρώμε μπακαλιάρο κάθε 25η Μαρτίου και μάλιστα με σκορδαλιά; Και πώς φεύγει η μυρωδιά του σκόρδου μετά;

Μέσα στη νηστεία της μεγάλης Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει δύο εξαιρέσεις κατά τις οποίες μπορούμε να φάμε ψάρι.

Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά και την Κυριακή των Βαΐων.

Όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα μπορούσαν να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένα χωριά είχαν πρόβλημα γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία.

O μπακαλιάρος, λοιπόν εκείνα τα χρόνια, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν φθηνός και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα όταν γινόταν παστός.

Στην Ελλάδα η δημοφιλέστερη συνταγή είναι μπακαλιάρος σκορδαλιά κι αυτό γιατί το σκόρδο είναι ελληνικό και η σκορδαλιά παραδοσιακή. Αλλά για όσους προτιμούν κάτι διαφορετικό υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρευτεί ο μπακαλιάρος.

Άν τελικά επιλέξετε να φάμε σκορδαλιά, άλλα θέλετε να διώξετε τη μυρωδιά του από το στόμα σας, υπάρχει τρόπος:

Μπορείτε να μασήσετε φυλλαράκια φρέσκου μαϊντανού, ή να φάτε λίγο ελληνικό καφέ ωμό. Ένα καρφάκι γαρύφαλλο που θα κρατήσετε στο στόμα σας είναι μια πολύ καλή λύση. Τα φύλλα του φασκόμηλου έχουν καλά αποτελέσματα, επίσης και το μήλο βοηθάει πάρα πολύ.

Συνταγές με μπακαλιάρο για την 25η Μαρτίου

Για την 25η Μαρτίου, η παράδοση θέλει μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Εμείς σκεφθήκαμε να σας προτείνουμε κάποιες εναλλακτικές συνταγές με μπακαλιάρο που πιστεύουμε ότι θα σας ενθουσιάσουν.

Μπακαλιάρος με μπύρα
Υλικά
1 1/2 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 καρότο σε ροδέλες
1 κουτάκι μπύρα
1 κιλό πατάτες κομμένες σε στρογγυλές φέτες
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Πλένουμε το μπακαλιάρο και τον τοποθετούμε σε ταψί. Τον καλύπτουμε με τις πατάτες και αλατοπιπερώνουμε. Σκορπίζουμε μέσα στο ταψί και τα υπόλοιπα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη μπύρα και το λάδι.
Ψήνουμε στους 200° για 1 ΄ώρα περίπου κι αν χρειαστεί στη διάρκεια του ψησίματος προσθέτουμε νερό.

Μπακαλιάρος στιφάδο
Υλικά:
2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου
2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
2 ντομάτες, τριμμένες
χυμός ντομάτας
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
2 δαφνόφυλλα
αλάτι, πιπέρι
λίγο ξύδι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Πλένουμε τους μπακαλιάρους και του κόβουμε σε φέτες, ή τους αφαιρούμε το κόκκαλο και τους ανοίγουμε στη μέση κάθετα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5', για να δέσει λίγο η σάλτσα.
Τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα τους μπακαλιάρους και τους αφήνουμε να σιγοψηθούν, χωρίς να ανακατεύουμε, για 20 -25΄περίπου.

Μπακαλιάρος στη λαδόκολλα

2 μπακαλιάροι 1 1/2 κιλό περίπου
10 φύλλα μαρουλιού
2 κρεμμύδια σε λωρίδες
1 λεμόνι σε λωρίδες
170 ml κρασί λευκό ξηρό
κόκκοι πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
1/2 φλιντζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ χυμός λεμονιού
1 κ.σ. μαργαρίνη

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα φύλλα μαρουλιού και τα τοποθετούμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Καθαρίζουμε τους μπακαλιάρους και γεμίζουμε την κοιλιά τους με τις λωρίδες λεμονιού και το ένα κρεμμύδι. Αλατίζουμε και τους τυλίγουμε με τα μαρουλόφυλλα.
Ρίχνουμε 1/2 ποτήρι νερό, το κρασί, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και το δαφνόφυλλο γύρω από το ψάρι και τα τυλίγουμε όλα μαζί με την λαδόκολλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° για 30' περίπου ή έως ότου ψηθεί.
Βγάζουμε τους μπακαλιάρους και τους τοποθετούμε σε πιατέλα. Σουρώνουμε το ζουμί και το βράζουμε σε κατσαρολάκι μέχρι να μείνει το μισό. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακτεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει σάλτσα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε τα ψάρια ή την κρατάμε ξεχωριστά.
Συνοδεύουμε με ψητά ή βραστά λαχανικά.

Καλή σας όρεξη!