Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Στο 24% η απορρόφηση από το ΕΣΠΑ



Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενημερώνει επί της πορείας του Περιφερειακού Προγράμματος “ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2014 - 2020” (ΕΣΠΑ):
                                                     
                                             28.2.2020        31.8.2019
ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ                         94%                  86%
ΣΥΜΒΑΣIΟΠΟΙΗΜΕΝΑ                50%                  43%
ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ        24%                  18%

Κατά 6% αυξήθηκε η απορρόφηση

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία της πορείας του προγράμματος το κρίσιμο μέγεθος στην ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ (εκτελεσθέν έργο) σημειώθηκε πρόοδος κατά 6% από την 31.8.2019, που είναι η τελευταία ημέρα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, και για το διάστημα των έξι μηνών, μέχρι δηλαδή και τέλος Φεβρουαρίου, που είναι το διάστημα που έχει αναλάβει η νέα περιφερειακή αρχή του Κ. Μουτζούρη. Με τα στοιχεία πάντως αυτά φαίνεται ότι η απορρόφηση του προγράμματος είναι μόλις στο 24%, δηλαδή ούτε στο ένα τέταρτο της απορρόφησης. Ωστόσο το γεγονός ότι στο ΠΕΠ ήδη έχει ενταχθεί το 94% των έργων και από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί το 50% αυτών, δημιουργεί προσδοκίες ότι τους επόμενους μήνες η απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος θα αυξηθεί.
Στα στοιχεία που δημοσιοποιεί η Περιφέρεια για την πορεία του προγράμματος προκύπτει ότι από την 1.1.2020 εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 16,5 εκ. € , ενώ βρίσκονται  υπό αξιολόγηση έργα προϋπολογισμού 68,8εκ. €

Προς ένταξη ο δρόμος Καλλονή -Πέτρα και ο κόμβος στη ΔΕΗ

Στα προς αξιολόγηση έργα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων από την Περιφέρεια, και δυο έργα που αφορούν τη Λέσβο. Αυτά είναι ο οδικός άξονας Καλλονής -Πέτρας ( α΄φάση), που περιλαμβάνει το έργο από τη διασταύρωση της Αγ. Παρασκευής προς Πέτρα , χωρίς το προβλεπόμενο από τη μελέτη τούνελ της Στύψης που θα ενταχθεί σε δεύτερη φάση.  Το δεύτερο έργο , είναι και αυτό οδικό και αφορά τον ισόπεδο κόμβο (Κ2)της βόρειας παράκαμψης που συνδέει τη βόρειας παράκαμψη με τον οδικό άξονα Μυτιλήνης -Θερμής , στην περιοχή της ΔΕΗ, που έχει μείνει σε εκκρεμότητα αρκετά χρόνια μετά την κατασκευή της βόρειας παράκαμψης.

«Σιδερένια» παπούτσια

Τα στοιχεία αυτά που εν μέσω κορονοιού έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια δείχνουν ότι η απορρόφηση είναι αρκετά πίσω και χρειάζεται ...τρέξιμο, από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς που έχουν εντάξει   έργα, να συμβασιοποιήσουν όσα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με τις προκηρύξεις και να δημοπρατήσουν εκείνα που εκκρεμούν ώστε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι του ΕΣΠΑ, εν όψει και του νέου προγράμματος που θα έχει πολύ αυξημένους πόρους για την Περιφέρεια μας