Κρούσματα πνευμονίας από νέο στέλεχος κοροναϊού στην πόλη Wuhan, Κίνα – Οδηγίες για ταξιδιώτες


Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV).

Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 28 Ιανουαρίου 2020 αναφέρθηκαν 4.587 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα πνευμονίας από το νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV), συμπεριλαμβανομένων 106 θανάτων. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην επαρχία Hubei, στην πόλη Wuhan (76 θάνατοι),  ενώ κρούσματα αναφέρθηκαν στις επαρχίες Beijing, Chοngqing, Guangdong, Henan, Hunan, Jiangx, Shandong, Shanghai, Sichuan, Tianjin, Zhejiang, Taiwan, Macau και Yunnan. Επίσης, 16 επαγγελματίες υγείας στη Wuhan επιβεβαιώθηκαν με λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV). Υπάρχουν πάντως σαφείς ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα είτε εργάζονταν είτε επισκέφτηκαν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνται κοτόπουλα, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Η πόλη Wuhan έχει 19 εκατομμύρια πληθυσμό και είναι πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei που ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια πληθυσμό.

Επίσης, κρούσματα που σχετίζονται με ταξίδι αναφέρθηκαν στην Ταϊλάνδη (14), στην Ταϊβάν (7), στην Σιγκαπούρη (5), στην Μαλαισία (4), στην Ιαπωνία (4), στην Νότια Κορέα (4), στο Νεπάλ (1), στη Σρι Λάνκα (1) στην Καμπότζη (1), στην Γαλλία (3), στην Γερμανία (1), στις ΗΠΑ (5), στον Καναδά (2) και στην Αυστραλία (5).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων (2019-nCoV), 31 Δεκεμβρίου 2019 έως 28 Ιανουαρίου


Ήπειρος
Χώρες
Επιβεβαιωμένες περιπτώσεις
Θάνατοι
Αμερική
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
5
0
Αμερική
Καναδάς
1
0
Ασία
Κίνα
4528
106
Ασία
Ιαπωνία
4
0
Ασία
Δημοκρατία της Κορέας
4
0
Ασία
Ταϊβάν
7
0
Ασία
Ταϊλάνδη
14
0
Ασία
Σιγκαπούρη
5
0
Ασία
Βιετνάμ
2
0
Ασία
Νεπάλ
1
0
Ασία
Μαλαισία
4
0
Ασία
Σρι Λάνκα
1
0
Ασία
Καμπότζη
1
0
Ευρώπη
Γαλλία
3
0
Ευρώπη
Γερμανία
1
0
Ωκεανία
Αυστραλία
5
0
ΣΥΝΟΛΟ

4587
106

Πηγή : https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Οδηγίες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς την πόλη Wuhan, επαρχία Hubei αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Wuhan συνιστάται :
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας στην πόλη Wuhan συνιστάται :
Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από την πόλη Wuhan συνιστάται :
Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι