Κορονοϊός: Φόβος για ενδεχόμενο επιδημίας στο hot spot της Μόριας - Επείγον έγγραφο του υπουργείου υγείας στην ΕΛ.ΑΣ.


Επείγον έγγραφο ώστε να ληφθούν μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό στη Μόρια, στη Μυτιλήνη, και σε άλλα hotspots έστειλε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ιδιαίτερα στους αρμόδιους της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, το έγγραφο αυτό, που στάλθηκε στις 5 Φεβρουάριου 2020 αποτυπώνει τους φόβους της ΕΛ.ΑΣ. για “κρούσμα” κορονοϊού από πρόσφυγες και σε ανεξέλεγκτα σημεία εισόδου της χώρας. Με βασικό κίνδυνο να ασθενήσουν από τον θανατηφόρο ιό και οι αστυνομικοί ή κρατικοί υπάλληλοι που ελέγχουν τους μετανάστες που καταφθάνουν στα νησιά κι άλλες ακριτικές περιοχές της χώρας, όπως και σε άλλα κέντρα υποδοχής.

Στο έγγραφο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, που έχει τίτλο “Μέτρα προφύλαξης από τον νέο κορονοϊό. Οδηγίες για τα σώματα ασφαλείας και το προσωπικό που υπηρετεί στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων - Φεβρουάριος 2020”, υπάρχουν αναφορές για τη “ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα” και δίνεται σειρά οδηγιών. Στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για “κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Κίνας, σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατοικής Ασίας, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τις χώρες της Ευρώπης. Τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η λοίμωξη εκδηλώνεται με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου κρούσματος με ιστορικού ταξιδιού τις προηγούμενες 14 ημέρες σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα της λοίμωξης από το νέο στέλεχος κορονοϊού, συστήνονται χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας, γαντιών και ποδιάς από το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή με τον ασθενή, αλλά κι η άμεση δήλωση του ύποπτου περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας”.

Ακόμη ζητείται “περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενούς στις απόλυτα αναγκαίες, χρήση της μικρότερης δυνατής διαδρομής, περιορισμός των συνοδών στο ελάχιστο δυνατό, καταγραφή στο hotspot όλων των ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή”.

Πηγή: Τα Νέα