Σε αδιέξοδο- Σοβαρά επεισόδια και καταλήψεις δρόμων από μετανάστες στην Μυτιλήνη- Αποχώρησαν από το δημοτικό θέατρο


Πριν από λίγο ξεκίνησαν σιγά σιγά να αποχωρούν από την Προκυμαία οι περίπου 200 μετανάστες που είχαν καταφέρει να σπάσουν το φραγμό της αστυνομίας στα Ταμπακαριά και να φτάσουν ως το κέντρο της πόλης.

Στο ρυθμό της διαμαρτυρίας προσφύγων - μεταναστών ζει από σήμερα το πρωί η πόλη της Μυτιλήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πληροφορίες για τη σημερινή διαμαρτυρία υπήρχαν από την Παρασκευή το απόγευμα και χθες το απόγευμα(Κυριακή) ήρθαν από την Αθήνα δύο διμοιρίες ΜΑΤ για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.


Λίγο μετά τις δέκα το πρωί  2.000 περίπου αιτούντες άσυλο ξεκίνησαν από τη Μόρια για να φθάσουν στην πόλη της Μυτιλήνης και να διαμαρτυρηθούν για τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια και για τον εγκλωβισμό τους στο νησί.

Λίγο πριν από τον Καρά Τεπέ η αστυνομία έκανε την πρώτη προσπάθεια να ανακόψει την πορεία. Μεγάλες ομάδες των διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο των αστυνομικών δυνάμεων καταφεύγοντας στα βουνά. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με τις αστυνομικές δυνάμεις για περισσότερο από μία ώρα. Τα επεισόδια εξαπλώθηκαν μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Άναψαν φωτιές σε κτήματα (σε 3 σημεία σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί) και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και δεκάδες παιδιά.


Και ενώ ήταν σε εξέλιξη όλα αυτά τα επεισόδια ομάδα από μετανάστες κατάφερε να φθάσει έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης μαζί με σκηνές όπου επιχείρησαν να τις στήσουν. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν το στήσιμο των σκηνών και ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία από 300 περίπου μετανάστες (ανάμεσά τους πολλά παιδιά).

Μέχρι αυτή  τη στιγμή  (ώρα 16:00) ο δρόμος στην προκυμαία Μυτιλήνης στο ύψος του Δημοτικού Θεάτρου παραμένει κλειστός. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί κυρίως τις ώρες αιχμής τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα. 


Στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου βρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου όπου είχε σύντομη συνομιλία με τις αστυνομικές δυνάμεις.  Επίσης εκεί βρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Χριστόφας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παναγιώτης Βάλεσης και Παναγιώτης Ανδριώτης και ο γραμματέας του ΚΚΕ στη Λέσβο Βασίλης Αμπελογιάννης.

Χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Θέατρο είναι ότι από τους διαδηλωτές δεν υπήρχε κανένας που να κάνει διαπραγματεύσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις ή τις αρχές του τόπου. Στα  highlights  της σημερινής διαμαρτυρίας και το ελικόπτερο που πέρασε περισσότερες από 5 φορές πάνω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης... επιτηρώντας...


Δεν έλειψε και η συγκέντρωση "αγανακτισμένων πολιτών" που εκφράστηκαν κατά μεταναστών, δημοσιογράφων...

Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι αυτά αποτελούν μόνο την αρχή... Είναι η δεύτερη διαδήλωση μεταναστών μέσα σε λίγες ημέρες. Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης παραμένουν υποσχέσεις... Έχουμε πάθει κορεσμό από συσκέψεις! Από πολιτικούς εκβιασμούς!  Η μόνη άμεση λύση είναι η αποσυμφόρηση. 

Το αδιέξοδο μεγαλώνει.

Πηγή lesvosnews.netΔήλωση Π. Χριστόφα:

"Η κατάσταση στη Λέσβο είναι δύσκολη και δυστυχώς μέρα με τη μέρα γίνεται δυσκολότερη. Η κυβέρνηση προφανέστατα έχει εγκαταλείψει τα νησιά στην τύχη τους. Είναι παραπάνω από επιτακτική η ανάγκη για εφαρμογή πολιτικών άμεσης αποσυμφόρησης. Πρέπει η κατάσταση να αλλάξει. Όχι σε λίγο καιρό, όχι το καλοκαίρι του 2020.

Άμεσα. Πρέπει να μπει τέλος στον εμπαιγμό"