Νέες Κυδωνίες: το Αϊβαλί της Λέσβου

Πάνω από 20 χιλιόμετρα σε χωρίζουν από τη μαγική αυτή παράκαμψη την οποία οσμίζεσαι για την αυθεντικότητα των ανθρώπων της αλλά κυρίως για τη δυναμική της ιστορίας στην οποία έχει πετύχει έντεχνα και ουχί τυχαία την αναφορά του ονόματος της.

Και μπορεί για κάποιους οι Νέες Κυδωνίες ή αλλιώς το Μπαλτζίκι να εγείρουν από τη μία μνήμες πολέμου και ανείπωτης οδύνης λόγω αποχωρισμού, από την άλλη όμως καταλήγουν συνώνυμες με την ελπίδα, τη φιλοξενία, τη νέα αρχή καθώς η γραφική αυτή γωνιά της Λέσβου αποτέλεσε μία αγκαλιά που μετουσιώθηκε σε δεύτερη και για τις ακόλουθες γενιές, πρώτη πατρίδα στα πλαίσια ενός οικισμού που αναβλύζει ιστορία και ζύμωμα πολιτισμών.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η περιοχή βαπτίστηκε Νέες Κυδωνίες καθώς η ονομασία Αϊβαλί προέρχεται από τη λέξη ayva (αϊβά) που στα τουρκικά σημαίνει «κυδώνι». Αναποδογυρίζοντας νοερά την κλεψύδρα του χρόνου, οι παλιότεροι θυμούνται τη Σκάλα Νέων Κυδωνιών να κατακλύζεται από καλύβια μεταξύ των οποίων ξεχώριζε ένα πέτρινο οίκημα, το οποίο ακολουθούσε τη ρότα υλικών και γραμμών της τουρκικής αρχιτεκτονικής. Ιδιοκτήτης του ένας Τούρκος, ο οποίος σε αυτό το μικρό χώρο έφερνε κοντά, τους ανθρώπους της περιοχής λειτουργώντας το ως «καφενέ».

Η μυρωδιά του καφέ που ψηνόταν στη χόβολη, κατέκλυζε την περιοχή, ενώ σε συνδυασμό με την έντονη ταξιδιάρικη αίσθηση του ιωδίου του Αιγαίου και τα αρώματα από τους μπαχτσέδες των νοικοκυραίων, έδινε στην ατμόσφαιρα μία υπόσταση μαγική. 

Πηγη lesvoskitchen.gr