Μηνύσεις σε τοπικό ΜΜΕ για το δήθεν πογκρόμ που έκανε τον γύρο της Ελλάδας ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Μοριας


Ο σύλλογος Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων παίρνει θέση για τα τελευταία δημοσιεύματα τοπικού ΜΜΕ που παρουσίασε σε ρεπορτάζ ένα δήθεν Πογκρόμ εναντίων προσφύγων και face control στις εισόδους του χωριού», …

Η ανακοίνωση τους:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Του Συλλόγου Κατοίκων Μόριας, Παναγιούδας και όμορων Κοινοτήτων
Μόρια 6 Φεβρουαρίου 2020

Προχθές η εφημερίδα «Πολιτικά» δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Μόρια: Πογκρόμ εναντίων προσφύγων και face control στις εισόδους του χωριού», στο οποίο γινόταν λόγος για προπηλακισμούς οικογενειών προσφύγων με παιδιά , από τους Μοριανούς που «έχουν πάρει το νόμο στα χέρια τους». Το άρθρο αυτό δεν είχε καμία πρόθεση την ενημέρωση, αλλά την παραποίηση ενός γεγονότος , τη στοχοποίηση μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας και είχε ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση 120-150 ατόμων του αναρχικού χώρου και των ΜΚΟ που ξεκίνησαν από τη Μυτιλήνη με τελικό προορισμό τη Μόρια κρατώντας στυλιάρια και με άγριες διαθέσεις συμπλοκής με τους ντόπιους κατοίκους. Η πορεία σταμάτησε μετά από επέμβαση της αστυνομίας και ακολούθησαν κυνηγητό, δακρυγόνα, κλπ.




Αρχή όλων αυτών των γεγονότων ήταν το συγκεκριμένο άρθρο , το οποίο διαμοιράστηκε και σε άλλα sites , έγινε ευρέως γνωστό και εξακολουθεί να καλλιεργεί επικίνδυνο κλίμα. Φυσικά κανένας δημοσιογράφος της εφημερίδας δε βρισκόταν στην περιοχή για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες και να μας ρωτήσει. Επιπλέον θεωρούμε ότι όροι ιστορικά, ιδεολογικά και σημειολογικά φορτισμένοι πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη περίσκεψη και σε καμία περίπτωση προπαγανδιστικά. Συνεπώς εξετάζεται η υποβολή ΜΗΝΥΣΗΣ στην εφημερίδα, η οποία οφείλει να λειτουργεί επαγγελματικά σεβόμενη τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τη συνολική πραγματικότητα.

Η κοινωνία της Μόριας εδώ και αρκετό καιρό υφίσταται μια πρωτοφανή βία και εγκληματικότητα, η οποία θεωρούμε ότι αποσιωπάται από το συγκεκριμένο ΜΜΕ, με τελευταίο παράδειγμα την έφοδο των αιτούντων άσυλο στην πόλη, τις καταστροφές, τους εμπρησμούς και τις συμπλοκές που όλοι γνωρίζουμε. Οι ομάδες αυτές στην επιστροφή τους στο ΚΥΤ, προσπάθησαν να περάσουν μέσα από τη Μόρια θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά των κατοίκων, ενώ υπήρξαν εμπρησμοί κτιρίων εντός του οικισμού, με αποτέλεσμα να καταφθάσει η πυροσβεστική και να σβήσει τη φωτιά τις πρώτες πρωινές ώρες. Επειδή κανένας δεν μπόρεσε να κοιμηθεί αισθανόμενος ασφαλής και την επόμενη ημέρα όλο το χωριό ήταν ανάστατο, οι κάτοικοι αποφάσισαν να ελέγχουν τις πύλες εισόδου και εξόδου του χωριού μαζί με την αστυνομία για να προστατέψουν την τοπική κοινωνία από τα χειρότερα. Το χωριό εδώ και αρκετό καιρό είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης... Χρειαζόμαστε την υποστήριξη της κοινωνίας και όχι την άδικη στοχοποίηση προς δημιουργία εντυπώσεων που εξυπηρετούν ίδιους σκοπούς.