ΜΟΡΙΑ: Όλες οι αλήθειες στη φόρα...


*Γράφει ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης

Η Μόρια είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό φαίνεται από τις δημοσιογραφικές αποστολές που πραγματοποιούνται στο χωριό, από τις έρευνες- εκπομπές που έχουν ως βασικό θέμα τη Μόρια, και επιτέλους να προβάλλονται οι ντόπιοι, οι πραγματικοί και μόνιμοι πρωταγωνιστές αυτής της τραγωδίας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό προβάλλεται εδώ και μια εβδομάδα μονίμως στις ενημερωτικές εκπομπές, λόγω των επεισοδίων που διαδραματίζονται στο νησί της Λέσβου, που εν πολλοίς και δικαίως, συσχετίζονται με την τροπολογία που κατατέθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο, κι είχε να κάνει με την ενημέρωση των μελών και των συνεργατών των ΜΚΟ στο δημιουργηθέν Μητρώο.

Μια τροπολογία που ψήφισε <<θετικά>> μόνο το Κυβερνών κόμμα, <<παρών>> δήλωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, και <<κατά>> ψήφισαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Μέρα 25.

Και προκαλούν εντύπωση, πως ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ψήφισαν “κατά”, ενώ το ΚΙΝΑΛ προεκλογικά είχε ακριβώς τις ίδιες θέσεις στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-(λαθρο)μεταναστευτικού με τη Νέα Δημοκρατία, κι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που αποκαλεί το πρόβλημα “μεταναστευτικό” να συντάσσεται μαζί με ΚΚΕ και Μέρα 25, κι να μην είναι υπέρ σε έναν τέτοιο νόμο. Να βρίσκονται, δηλαδή, κατά του ξεσκαρταρίσματος και του ελέγχου στις ΜΚΟ.

Πάμε, όμως, πάλι στο σημείο όπου εξελίσσονται τα γεγονότα. Στη Μόρια, η κατάσταση είναι τεταμένη κι πλέον όλες/όλοι αναγνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και για τις ίδιες τις ζωές τους. Απόδειξη αυτού, οι σύσσωμες αντιδράσεις από όλες/όλους τους κατοίκους, η φύλαξη των εισόδων του χωριού τους, και η απαίτηση για άμεσες και καίριες λύσεις.

Απόδειξη της κατάστασης, είναι ότι αντιδράσεις έρχονται και από μεγάλη μερίδα κατοίκων που -μέχρι πρότινος- χαρακτήριζε ακροδεξιές και υπερβολικές τις φωνές, όσων έβλεπαν την τροπή της υπόθεσης που ακούει στο όνομα “Προσφυγικό-μεταναστευτικό”, κι δεν ήταν λίγες οι φορές που στοχοποιούσαν αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά, όλες/όλοι έχουμε δικαίωμα στο λάθος και κυρίως στο να αναθεωρήσουμε. Αρκεί, κορίτσια και αγόρια, να μην αποδειχθεί “όψιμο” το ενδιαφέρον σας, κι “όψιμες” οι φωνές σας. Καλές οι τηλεοπτικές κάμερες και μια μονόλεπτη δήλωση, αλλά το θέμα είναι να είστε ΕΚΕΙ, κι “off the record”. Επιβεβλημένη ανάγκη είναι και η παύση των ενοικιάσεων χώρων ή κτηρίων σε ΜΚΟ.

 Μέσα σ’ αυτές τις ειρηνικές συγκεντρώσεις των ντόπιων κατοίκων, και των ελέγχων που πραγματοποιούν για την προστασία του εσωτερικού του χωριού τους, από κλοπές και εμπρησμούς στις περιουσίες τους, είχε υπάρξει και κάποια παρείσφρηση ακροδεξιών στοιχείων, “αμαυρώνοντας” τον δίκαιο αγώνα ενός ολόκληρου χωριού που έχει επιφορτιστεί ολόκληρο το βάρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

 Έτσι, είχαμε και τη σύλληψη 7 ατόμων, που ο μεγαλύτερος είναι 24 ετών, και κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Αν τότε, έχουν συστήσει εγκληματική οργάνωση εκείνοι, τότε τα 150 άτομα με στυλιάρια που επιδίωκαν να μπουν στο χωρίο τα μεσάνυχτα, τι είναι; Κι αφού υπάρχει φωτογραφικό υλικό, γιατί δεν πραγματοποιήθηκε έστω μια σύλληψη; Όπως, και στη προχθεσινή επίθεση στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, όπου είχαμε φθορές στο κτίριο και σκίσιμο της ελληνικής σημαίας, γιατί δεν είχαμε έστω μια σύλληψη; Γιατί, δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, στις οποίες είχαμε και την απόπειρα Αφγανής να αρπάζει το όπλο από άνδρα των ΜΑΤ;

Αρκετά πια, με την ηγεμονία της Αριστεράς, και την αντιμετώπιση αυτής, ως “ιερής αγελάδας”. Επιτέλους, όλες/όλοι πρέπει να αντιμετωπίζονται το ίδιο, και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις.
Η “μικρή” κοινωνία της Μυτιλήνης, και πόσο μάλλον αυτή της Μόριας, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, γεγονότα που έβλεπε μόνο μέσω των τηλεοπτικών δεκτών και τις “ειδήσεις των 8”.

Οφείλουν οι τοπικοί άρχοντες και η Κυβέρνηση, έμπρακτα να ακούσει και να ανταποκριθεί στα αιτήματα των κατοίκων της Μόριας και των όμορων κοινοτήτων. Οφείλει και πρέπει, να τηρήσεις τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, όπως κι οι κάτοικοι πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη σ’ αυτή.

 Είναι, δυστυχώς, η μόνη που δείχνει ότι έχει σχέδιο, κάτι που έχει αποδείξει -κατά το πρόσφατο παρελθόν- το ‘12, με την κατάσταση όμως, να μην είναι ίδια. Όπως τότε, κι τώρα ακόμα πιο οργανωμένα και σύμφωνα με τις ανάγκες του σήμερα, είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο της και να βάλει σταδιακά ένα τέλος στα κέντρα τύπου “Μόριας”.

Αυτό θα το πετύχει, με την επιτάχυνση της χορήγησης ασύλου εντός 2 μηνών, τον διπλασιασμό προσωπικού στις υπηρεσίες που χορηγούν άσυλο, καθώς και στη δημιουργία κλειστών κέντρων, που θα επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, όπως θα περιλαμβάνουν κέντρο υγείας και ATM, αποσυμπιέζοντας τα νοσοκομεία και τις τράπεζες. Σημαντικό είναι και η θεώρηση της Τουρκίας, ως ασφαλής χώρα, όπως και η αναθεώρηση του Δουβλίνο 2.

Τα “νέα μέτρα” της Κυβέρνησης δείχνουν πως επηρεάζουν και την Ευρώπη, με τη Γερμανία να εισάγει σχέδιο για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, μέσω της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ αυτό το σχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει: “την «προκαταρκτική εξέταση» των αιτήσεων ασύλου στις χώρες εισόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκρινίζεται γρήγορα εάν ένας πρόσφυγας/μετανάστης έχει ρεαλιστικές προοπτικές να αναγνωριστεί ως πολιτικά διωκόμενος ή πρόσφυγας και, σε περίπτωση θετικής προκαταρκτικής εξέτασης, οι εξετασθέντες θα πρέπει να κατανέμονται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια κατά το δυνατόν δίκαιη διαδικασία.

Αυτή η -αποκαλούμενη- αρχή της «δίκαιης κατανομής» θα βασίζεται στον πληθυσμό και την οικονομική ισχύ των μεμονωμένων χωρών.”

Ανακεφαλαιώνοντας, είναι κοινό μυστικό και αποδεκτό από όλες/όλους, ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι εκτός ελέγχου. Σ’ αυτούς τους δύσκολους και πονηρούς καιρούς, οφείλουμε όλοι να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, κι καθόλου αφελείς. Όπως, και να μην είμαστε ονειροπόλοι, αλλά ρεαλιστές, αποδεχόμενοι την πραγματικότητα και αναζητώντας- ζητώντας σχέδια που μπορούν να εφαρμοστούν.

Υπάρχει και τοπικό μέσο, το οποίο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβλέπει περιοχές για την εγκατάσταση της νέας “κλειστής δομής”, σπέρνοντας την ταραχή και τον διχασμό. Συνάδελφοι, ασχοληθείτε με το επάγγελμα σας, στο οποίο είστε και επαγγελματίες, κι αφήστε στην άκρη τις μαντικές σας ικανότητες, γιατί φαίνεται πως το χάρισμα αυτό δεν το έχετε...

Αντί Επιλόγου...


*Ο Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης είναι Δημοσιογράφος και Φοιτητής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.