Να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση



Την εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί μας ζητά με ανακοίνωση της η παράταξη του Μιχάλη Μαμάκου, «Αλλάζουμε τον τόπο μας». Όπως σημειώνει, αυτές τις ώρες θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, προκειμένου να βρεθεί λύση αλλά και να αποφύγουμε τον διχασμό της κοινωνίας μας: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν οι νέες δημοτικές αρχές είχαμε ζητήσει να συζητηθεί το μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα, ως το μείζον θέμα για το νησί μας, εκτιμώντας ότι με δεδομένη την διαμορφούμενη κατάσταση η διαχείριση του προβλήματος θα ήταν δύσκολη, όσο δεν πιεζόταν η κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, με προτεραιότητα στην αποσυμφόρηση του νησιού μας. Δυστυχώς από την εξέλιξη των πραγμάτων επιβεβαιωθήκαμε για τις ανησυχίες μας. Η κυβέρνηση με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και με πολλές παλινωδίες, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα προβάλλοντας ένα σχέδιο που εμμένει στη δημιουργία νέων κλειστών δομών, ενώ το μείζον πρόβλημα για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά είναι η αποσυμφόρηση του νησιού από τους 25.000 και πλέον εγκλωβισμένους , για τους οποίους δεν λέει τίποτα. Από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα της νέας δομής η παράταξη μας, όπως άλλωστε και το δημοτικό συμβούλιο, τοποθετήθηκε αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θεωρώντας ότι θα είναι άλλη μια δομή στο νησί που θα διογκώσει την υφιστάμενη κατάσταση , αφού μέχρι τωρα καμιά δέσμευση και εγγύηση από μερους της κυβέρνησης, δεν μας έπεισε μέχρι τώρα για το αντίθετο.

Δικαιολογημένη η καχυποψία όλων

Είναι δεδομένη η καχυποψία όλων των φορέων και της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, αφού χάθηκε προ πολλού η εμπιστοσύνη χωρίς την οποία  δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και να δρομολογηθούν λύσεις. Ακόμη και μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των νησιωτών η κυβέρνηση αν και αποδέχτηκε το δίκιο μας  και να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, δεν φρόντισε σε καμιά περίπτωση να αναλάβει τις αναγκαίες δεσμεύσεις για αποσυμφόρηση, με την οποία υποτίθεται ότι συμφωνούσε με τους φορείς. Αλλά εμμένει μονότονα για τα κλειστά κέντρα. Ετσι βρεθήκαμε να ζούμε τις τελευταίες ώρες στη Λέσβο και στα άλλα νησιά πρωτόγνωρες καταστάσεις, με χημικά και διμοιρίες ΜΑΤ να συγκρούονται με κατοίκους, σε μια επίδειξη αυταρχισμού που είναι βέβαιο ότι οξύνει την αντιπαράθεση με απρόβλεπτες διαστάσεις και με ορατό τον κίνδυνο να πληγεί η κοινωνική συνοχή, χωρίς την οποία σε καμιά λύση δεν μπορούμε να ελπίζουμε.

Προσοχή στον διχασμό…

Η παράταξη μας καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει σε αυταρχικές μεθόδους, επιστρατεύοντας τις δυνάμεις καταστολής, για να επιβάλλει το σχέδιο της, κόντρα στις αποφάσεις των τοπικών αρχών και της κοινωνίας που δικαιολογημένα αντιδρούν γιατί δεν πείθονται από το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε, ωστόσο χωρίς «κραυγές» και λαικισμούς, που καταδικάζουμε απ΄ όπου και αν προέρχονται, γιατί δεν οδηγούν σε λύσεις, υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή, διχάζουν την τοπική κοινωνία, χωρίς την οποία είναι βέβαιο οτιδήποτε δρομολογηθεί θα αποτύχει.

Επιβάλλεται να εκτονωθεί η κατάσταση

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι το «σκηνικό πολέμου» που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στο νησί, δεν μπορεί να είναι το επιθυμητό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιβάλλεται η εκτόνωση της κατάστασης και η αναζήτηση έστω και αυτήν την ύστατη ώρα τρόπου συνεννόησης πριν είναι αργά. Ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, με στόχο την καλύτερη δυνατή διαχείριση του μετανατευτικού -προσφυγικού στο νησί μας. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε και τις δικές μας ευθύνες και να συμβάλουμε στην εκτόνωση της εκρηκτικής σημερινής κατάστασης που δυστυχώς δεν οδηγεί πουθενά!»