Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας της Αγίας Παρασκευής ο 5ος διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου- 2-4 Απριλίου 2020


Για λίγες ημέρες ακόμα ισχύει η συμμετοχή στον 5ο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» (ATHIOOC) με προνομιακή τιμή (early bird), που λήγει στις 7 Φεβρουαρίου 2020. 

Τελική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχών 16 Μαρτίου 2020.

O Athena 2020, που διοργανώνεται από την εταιρεία επικοινωνίας και οργάνωσης εκθέσεων Vinetum, θα διεξαχθεί 2 με 4 Απριλίου στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, στη Λέσβο.

Στη διεθνή κριτική επιτροπή συμμετέχουν 20 διεθνούς εμβέλειας γευσιγνώστες-δοκιμαστές ελαιολάδου, από Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Πορτογαλία, Τυνησία και, φυσικά, Ελλάδα. Στο πλαίσιο διεύρυνσης του διεθνούς χαρακτήρα του, ο διαγωνισμός προσκαλεί φέτος κριτές και από τη Νότια Αμερική (Αργεντινή και Βραζιλία), καθότι οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου αναπτύσσουν ραγδαία την ελαιοκαλλιέργεια.

Από το 2016 ο Athena έχει διεξαχθεί σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας: Αθήνα, Πύλο (2017), Δελφούς (2018) και Ναύπλιο (2019), με συνεχώς ανοδική πορεία στη συμμετοχή δειγμάτων προς αξιολόγηση, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (από περισσότερες χώρες και από όλο και πιο σημαντικούς ελαιοπαραγωγούς). Έτσι, ο διαγωνισμός συγκαταλέγεται πλέον ανάμεσα στους πιο σημαντικούς του κόσμου και είναι σίγουρα ο πιο δυναμικά ανερχόμενος, αποτέλεσμα της σοβαρής οργάνωσής του, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της κριτικής επιτροπής. Γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η αξιοπιστία και η διεθνής αναγνώριση ενός διαγωνισμού. Μάλιστα, ακριβώς για τη μέγιστη δυνατή αξιοπιστία του, ο Athena υιοθέτησε από πέρυσι τη διαδικασία αξιολόγησης μέσω επιπαλάμιων υπολογιστών με ειδικό λογισμικό που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτόν το σκοπό.

Ο λόγος που ο διαγωνισμός αλλάζει κάθε χρόνο τόπο διεξαγωγής είναι η εξυπηρέτηση του εξής στόχου των διοργανωτών: να αναδειχθεί σταδιακά, μέσω και του Athena, όλος ο ελληνικός ελαιώνας και ο πλούτος των γηγενών ποικιλιών ελιάς της χώρας. Η επιλογή της Λέσβου οφείλεται στο γεγονός ότι είναι η 3η πιο σημαντική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας, καλύπτοντας το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής. Έχει σπουδαία ιστορία στην καλλιέργεια της ελιάς, ενώ το ελαιόλαδό της, από τις σχετικά άγνωστες ακόμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ποικιλίες Κολοβή και Αδραμυτινή, διαθέτει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο ATHIOOC δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα κενό: αν και η Ελλάδα είναι σταθερά μέσα στις τρεις πρώτες ελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο και με απόσταση η Νο 1 στην κατά κεφαλήν κατανάλωση, δεν είχε ανάμεσα στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της ένα διεθνή διαγωνισμό. Τη στιγμή, μάλιστα, που χώρες που δεν παράγουν καν ελαιόλαδο είναι γνωστές για ανάλογους διαγωνισμούς. Άλλωστε, η Ελλάδα ανέδειξε την πολιτισμική διάσταση του ελαιολάδου και συνέβαλε καθοριστικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στη μεσογειακή διατροφή, ενώ πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν πως εδώ εξημερώθηκε η ελιά. Στόχοι λοιπόν του Athena, ανάμεσα σε άλλους, είναι να συμβάλλει στη – χαμηλή ακόμα – αναγνώριση του ελληνικού ελαιολάδου διεθνώς.

Περισσότερες πληροφορίες στα 210 766 0560 και info@vinetum.gr.