ΡΕΠΟΡΤΑΖ L.P | Μόλυνση του ποταμού Ευεργετουλα; - Το περίεργο κόκκινο χρώμα


Σοβαρή μόλυνση των υδάτων του ποταμού Ευεργετουλα στην περιοχή των Κεραμειων και συγκεκριμένα κάτω ακριβώς από την γέφυρα, είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει το χρώμα του ποταμού και από μπλε να γίνει έντονο κόκκινο.

Το παράξενο χρώμα του ποταμού Ευεργετουλα σε κάποια σημεία του ανησύχησε τους κατοίκους αλλά και τους προέδρους των χωριών του Ευεργετουλα. Ο πρόεδρος του Ιππειου κος Προκόπης Καρταλης επικοινώνησε μαζί μας για να μας αναφέρει το πρόβλημα και να πιέσει ώστε άμεσα να γίνει έλεγχος των νερών του ποταμού καθώς κινδυνεύει όχι μόνο ο ποταμός αλλά ολόκληρος ο κόλπος της Γερας, ο κος Καρταλης μας δήλωσε πως η μόλυνση οφείλετε σε απόβλητα και αμουρες..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βυτία με απόβλητα ελαιοτριβείων αδειάζουν το περιεχόμενο (Λιοζμο) τους μέσα στο ποταμό. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Οι αρχές είναι ενήμερες γι αυτό το πρόβλημα; Θα υπάρξει άμεσα έλεγχος των νερών;



Ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς-χειμάρρους της Λέσβους είναι ο Ευεργέτουλας.

Ο ποταμός Ευεργετουλας που ρίχνεται στον Κόλπο της Γέρας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Λέσβου.

Οι πηγές του βρίσκονται στα βόρεια του ορεινού όγκου του Ολύμπου και χύνεται στον  Κόλπο Γέρας κοντά στον οικισμό "Ντίπι" όπου δημιουργεί έναν απ' τους σημαντικότερους υδροβιότοπους του νησιού με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Μέρα με τη μέρα μετατρέπεται από πηγή ζωής, αναψυχής, πολιτισμού και ανάπτυξης σε εστία περιβαλλοντικής απαξίωσης και καταστροφής της μεγάλης λεκάνης απορροής του αλλά και των γειτονικών προς αυτή περιοχών.

Οι αιτίες είναι γνωστές σε όλους. Όλες σχεδόν οι μονάδες της ευρύτερης περιοχής (πτηνοτροφεία, χοιροστάσια, βουστάσια, συνεργεία, οικοδομές κ.ά.) ρίχνουν ουσιαστικά τα απόβλητά τους στο ποτάμι.

Προσθέτουμε και τη μόλυνση από τα φυτοφάρμακα, την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων, την απόρριψη των αντίστοιχων συσκευασιών, το ξέπλυμα μηχανημάτων και εργαλείων, τον λαθεμένο τρόπο άρδευσης με κατάκλιση, τη χρήση του ποταμού σαν σκουπιδότοπο και εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο οξύ πρόβλημα δημιουργείται.


Η κατάσταση αυτή έχει μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο και έχει επιδράσει καθοριστικά στη γενικότερη απαξίωση και εγκατάλειψή της από τους κατοίκους.