Θα παρέμβουν Δήμοι και Περιφέρεια;- "Λέσβος, η ντροπή της Ευρώπης" από την Le Monde


Δυσφήμιση όλης της Λέσβου μέσω του βιβλίου "Λέσβος, η ντροπή της Ευρώπης" που κυκλοφόρησε στη Γαλλία και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Le Monde

"Λέσβος, η ντροπή της Ευρώπης" είναι ο τίτλος του βιβλίου που κυκλοφόρησε στη Γαλλία και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα Le Monde.  

Ακολουθώντας μια αποστολή του ΟΗΕ, ο συγγραφέας του βιβλίου Jean Ziegler βρέθηκε στη Λέσβο, το νησί με το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται εκεί σε απάνθρωπες συνθήκες, παραβιάζοντας τις πιο βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το δικαίωμα ασύλου αμφισβητείται από την ίδια την αδυναμία των περισσότερων προσφύγων να υποβάλουν τις αιτήσεις τους!

Το δικαίωμα στην τροφή, όταν τα τρόφιμα που διανέμονται είναι γνωστό ότι είναι χαλασμένα!


Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, όταν οι αρουραίοι αποικίζουν τα βουνά σκουπιδιών που περιβάλλουν το επίσημο στρατόπεδο!

Ο συγγραφέας βρέθηκε στη Λέσβο και στο ΚΥΤ της Μόριας τον Μάιο του 2019 και έγραψε για την «ντροπή της Ευρώπης».

Όταν δημιουργήθηκαν, από τα τέλη του 2015, τα  "hot spot" είχαν σκοπό να περιορίσουν τους ανθρώπους προκειμένου να εξετάσουν γρήγορα το αίτημά τους για άσυλο. Θα συνδεόταν ειδικότερα με ένα μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, έναν μηχανισμό ο οποίος, για τεχνικούς και πολιτικούς λόγους, δεν τηρήθηκε αναφέρει το δημοσίευμα της Le Monde παρουσιάζοντας το βιβλίο.  

Ο καταυλισμός στη Μόρια στο νησί της Λέσβου είναι σήμερα το μεγαλύτερο στρατόπεδο στην Ευρώπη και το σύμβολο της αποτυχίας αυτής της αλληλεγγύης. 

Αναφορά κάνει στα υπόλοιπα ΚΥΤ στα  νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπου σήμερα συγκεντρώνονται πάνω από 40.000 αιτούντες άσυλο, οι περισσότεροι από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, Ιράν και Σουδάν.

Πηγή lesvosnews.net