Άδεια αρματαγωγά περιμένουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Σάμο και Μυτιλήνη


Τρία πλοία του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται από το Σάββατο στα νησιά για την προσωρινή φιλοξενία όσων ξεχειμωνιάζουν σε αντίσκηνα, αλλά παραμένουν κενά μέχρι σήμερα.

Τρία αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού είναι δεμένα από το περασμένο Σάββατο στα λιμάνια της Σάμου και της Μυτιλήνης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που δίνουν αγώνα επιβίωσης εν μέσω χειμώνα σε θερινές σκηνές και πρόχειρες παράγκες έξω από τα ασφυκτικά γεμάτα ΚΥΤ των δύο νησιών.

Ωστόσο, τέσσερις μέρες μετά την άφιξή τους, τα πολεμικά πλοία παραμένουν κενά, καθώς δεν έχει μεταφερθεί ούτε ένας μετανάστης στο εσωτερικό τους.

Οι δήμαρχοι των νησιών, που έχουν κρίσιμη συνάντηση την Πέμπτη με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, ζητούν τώρα τα πλοία αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, καθώς δεν τηρήθηκε η κυβερνητική δέσμευση για μαζική αποσυμφόρηση ως το τέλος του 2019.

«Αντί για αποσυμφόρηση, ο αριθμός των προσφύγων διπλασιάστηκε. Δεν τηρήθηκε καμία από τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν το καλοκαίρι» δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, το απόγευμα της Τρίτης, στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, όπου έχουν δέσει τα δύο άδεια πολεμικά πλοία.

«Ζητάμε τώρα να επιβιβαστούν ευπαθείς ομάδες σε αυτά τα αρματαγωγά, που τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός για να έρθουν στα νησιά μας, και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ώστε και αυτοί οι άνθρωποι να προστατευτούν από τις πολικές θερμοκρασίες και να τηρηθεί η υπόσχεση για αποσυμφόρηση. Με αυτό το αίτημα θα πάμε στην σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε στο ethnos.gr ο Γιώργος Στάντζος.

Με την ίδια «γραμμή» θα προσέλθει στη σύσκεψη και ο δήμαρχος Μυτλήνης Στρατής Κύτελης. «Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Στον Δήμο Μυτιλήνης φιλοξενούμε σήμερα 22.000 μετανάστες και πρόσφυγες, σε αναλογία σχεδόν ένα προς ένα με τον πληθυσμό της πόλης, που δεν ξεπερνά τα 25.000 άτομα» ανέφερε στο ethnos.gr ο κ. Κύτελης.

 Σημειώνεται πως η χρησιμοποίηση πλοίων του Πολεμικού Πλοίου για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων στα νησιά είχε επιχειρηθεί και πριν από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017.
Αρχικά οι πρόσφυγες αρνούνταν να μεταφερθούν εκεί, πιστεύοντας σε fake news που είχαν διακινηθεί ότι δήθεν τα πλοία είχαν επιστρατευτεί για την επιστροφή τους στην Τουρκία. Στη συνέχεια, και αφού άρθηκαν οι επιφυλάξεις τους, περίπου 500 πρόσφυγες φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στο αρματαγωγό «Λέσβος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στο ίδιο λιμάνι βρίσκεται από το Σάββατο το αρματαγωγό «Ικαρία», το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα κενό, όπως και δύο αρματαγωγά στο λιμάνι Μαλαγαρίου Σάμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν δεν έχει κριθεί αναγκαία η μεταφορά προσφύγων σ΄ αυτά από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής.