Μαρία Κομνηνάκα: «Η άθλια κατάσταση που έχει μονιμοποιηθεί στο ΚΥΤ της Μόριας…»


Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ -Δήλωση για τις άθλιες συνθήκες στα Hot spots

Η άθλια κατάσταση που έχει μονιμοποιηθεί στο ΚΥΤ της Μόριας, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να στοιβάζονται πλέον περιμετρικά της δομής, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, είναι αναμενόμενο ότι θα πυροδοτεί συνεχώς εντάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται κάθε φορά. Ιδίως όταν γυναίκες, άντρες και μικρά παιδιά, μένουν έκθετα στο κρύο, τον αέρα και τη βροχή, όσο ο χειμώνας αγριεύει.

Η κυβέρνηση αντί να σχεδιάζει πώς θα διαιωνίσει αυτή την κατάσταση, με τη δημιουργία και δεύτερης δομής, που λόγω και του τρόπου λειτουργίας της ως κέντρο – φυλακή, θα διαμορφώσει ακόμα πιο εκρηκτικές συνθήκες, πρέπει άμεσα να σταματήσει των εγκλωβισμό των χιλιάδων κατατρεγμένων στα νησιά. Να προχωρήσει στο κλείσιμο όλων των hot spots της ντροπής. Άμεσα να μεταφερθούν, ενόψει και των δύσκολων καιρικών συνθηκών, όλοι όσοι βρίσκονται, χωρίς ουσιαστική προστασία, στους πρόχειρους καταυλισμούς που στήνονται μέσα και έξω από τη δομή των ΚΥΤ.

Να αρθεί συνολικά ο γεωγραφικός περιορισμός που επέβαλε η απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ που τον συνεχίζει.  Να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες σε ανθρώπινους χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, απ’ όπου με γρήγορες  διαδικασίες να εξετάζονται τα αιτήματά τους και να μετακινηθούν προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
           
Έχουν επίσης ευθύνη θεσμικοί παράγοντες του τόπου, που από τη μία με ανιστόρητες θεωρίες, στρώνουν το έδαφος σε επικίνδυνες φωνές που επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το ρατσισμό στο λαό, στοχοποιώντας τα θύματα και κρύβοντας τον πραγματικό εχθρό που γεννά και αναπαράγει τον πόλεμο, τη φτώχια και την προσφυγιά. Από την άλλη με τις προτάσεις που κάνουν προς την κυβέρνηση και με τη συνολική τους στάση, ουσιαστικά οδηγούν στη μονιμοποίηση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.
           
Πρέπει τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση για τη μόνη πρόταση που θα δώσει συνολικά λύση στα προβλήματα τόσο των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών, όσο και αυτά που αντικειμενικά δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό στον ντόπιο πληθυσμό. Για το κλείσιμο όλων των Hot spots, τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και το συνολικό απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα. Για την άμεση αποζημίωση στο 100% όλων των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές.  Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στις προσφυγικές δομές και σεβασμό των προσφυγικών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης. Για την κατάργηση της συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας και του κανονισμού του Δουβλίνου.

Μυτιλήνη 3 Γενάρη 2020