Οι Γέφυρες Τέχνης από την Μυτιλήνη στη γραφική Ξάνθη


Γέφυρες Πολιτισμού-Διαλόγου

##Οι Γέφυρες Τέχνης-Art Bridges βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου 11.1.2020 προσκεκλημένες από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα», Σαμπιχά Σουλεϊμάν στις εγκαταστάσεις του συλλόγυ. Στα πλαίσια του εθελοντικού προγράμματος ενδυνάμωσης, προώθησης της κοινωνικής ένταξης παιδιών και νέων γυναικών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω της εκμάθησης και του πολιτισμού,  πραγματοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο για 20 παιδιά του οικισμού, με τη συμμετοχή του κιθαρίστα και εθελοντή της οργάνωσης Θανάση Ζαχαρούλη, μεταπτυχιακού σπουδαστή του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μαζί με την Ιδρύτρια από τις Γέφυρες Τέχνης Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, οι Γέφυρες Τέχνης δώρισαν στο Σύλλογο 2 κιθάρες, που θ’  αποτελέσουν εργαλεία ανάδειξης των μουσικών ταλέντων του οικισμού.


Ο Σύλλογος και τα μέλη του ευχαρίστησαν θερμά τις Γέφυρες Τέχνης για την επίσκεψη και τα όσα προσέφεραν, τονίζοντας πως στόχος τους είναι η προαγωγή του πολιτισμού και της κουλτούρας των  Ελλήνων Τσιγγάνων του Δροσερού μέσω της μουσικής, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δράση στην Ξάνθη για την αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια και ενδυνάμωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Υποστήριξη Τοπικών Πρωτοβουλιών» του Open Society Institute που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Αστερίας».

Την επομένη, Κυριακή 12.1.2020, στα πλαίσια των δράσεων της Ομάδας Διαπολιτισμικού Διαθρησκευτικού Διαλόγου που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 2009, η ιδρύτρια Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί τα όμορφα σοκάκια, τ’ αρώματα, τις γεύσεις και τον πολύβουο πληθυσμό της Ξάνθης, με τον κ. Βασίλη Αϊβαλιώτη του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ), που ευγενικά προσφέρθηκε για την ξενάγηση σε ιστορικά σημεία μνήμης-αδιάψευστης μαρτυρίας της διαχρονικής εβραϊκής συμβολής και παρουσίας, που έσβησε τραγικά κατά το Ολοκαύτωμα.

Επίκεντρο αποτέλεσε το τριώροφο μέγαρο στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Κονίτσης, άλλοτε κατοικία της οικογένειας του Έλληνα σεφαραδίτη καπνέμπορου Ισαάκ Δανιέλ, κτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο θρυλικός Μάνος Χατζιδάκις.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης, όπου τονίστηκε ο μοναδικής σημασίας ιστορικός και θρησκευτικός πλούτος, όπως αποτυπώνεται από την απαράμιλλη καλλιτεχνία των ενεπίγραφων ταφικών πλακών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΠΑΚΕΘΡΑ, με την άδεια του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), ανέλαβε και ολοκλήρωσε το 2015 εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ευπρεπισμού του Νεκροταφείου, του οποίου η κατάσταση, μετά από χρόνια βανδαλισμών, αποτελούσε όνειδος για την πόλη και την ιστορία της. ##