«Πάμε δυνατά» αλλά χωρίς «Φως στο τούνελ»- Τι έγινε στην σύσκεψη των δημάρχων της Λέσβου και του περιφερειάρχη με τον ΥΠΕΣ


Λίγες ώρες μετά τα επεισόδια στη Χίο και τους προπηλακισμούς Μηταράκη ο Υπουργός Εσωτερικών ανέλαβε πρωτοβουλία να καλέσει σήμερα τους δύο Δημάρχους της Λέσβου και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στην Αθήνα σε έκτακτη συνάντηση.

Αξίζει να τονιστεί ότι και οι 3 ενημερώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και αναχώρησαν με την απογευματινή πτήση για την Αθήνα.

Η πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου λίγα 24ωρα πριν από τις κινητοποιήσεις για το μεταναστευτικό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ενδεχομένως να είχε και χαρακτήρα "πυροσβεστικό".

Όσα σενάρια κι αν γράφονται ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά σήμερα ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να δούμε τις όποιες αντιδράσεις σε δύο επίπεδα: Σε εκείνες που αφορούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στις αντιδράσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα. Επισήμανε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και για να σταλεί το μήνυμα ότι στα νησιά θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι υφιστάμενες. «Προχωρούμε αυτόν τον σχεδιασμό και δεν θα σταματήσει», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα είναι ορατά απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου για βελτίωση της κατάστασης.

Επομένως τι έγινε στην Αθήνα;

Τι νόημα είχε αυτή η έκτακτη συνάντηση;  

Όσοι περίμεναν εκπλήξεις θα απογοητευτούν. Το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης προς τους νησιώτες ήταν "πως θα κάνουμε κλειστές δομές στην υπόλοιπη χώρα για την αποσυμφόρηση των νησιών αν εσείς δεν πείτε το "ναι" ... "

Με δυο λόγο η Κυβέρνηση πετάει την καυτή πατάτα σε εμάς και εκβιάζει καταστάσεις με το μεγάλο αριθμό των προσφύγων - μεταναστών που υπάρχουν στα νησιά. 

Η συνάντηση σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.net σκοπό είχε να νουθετήσει τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη δέσμευση για μια μόνο δομή στη Λέσβο. Απέφυγε να αναφέρει συγκεκριμένη τοποθεσία. Τόνισε τα αντισταθμιστικά οφέλη.... Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου για άλλη μια φορά τόνισε ότι η δομή δεν μπορεί να γίνει στην περιοχή της Άντισσας ενώ ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης δήλωσε στον Υπουργό "θα αγωνιστούμε"

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος καθώς τα χρονικά περιθώρια ήταν σφιχτά και οι Δήμαρχοι μαζί με τον Περιφερειάρχη επέστρεψαν απόψε το βράδυ στη Μυτιλήνη.

Οι πρώτες αντιδράσεις για το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση είναι ενδεικτικές.

Ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μουτζούρης σε ανάρτησή μετά την συνάντηση έγραψε "Πάμε δυνατά. Πολύ δυνατά" υπονοώντας προφανώς ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν ενώ ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ανέβασε μια φωτο που παραπέμπει στην φράση "φως στην άκρη του τούνελ"  επειδή ο Υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην χωροθέτηση της δομής. 

Τέλος θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έχει ζητήσει από τους Δημάρχους να καταγράψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό και μηχανήματα... τα "αντισταθμιστικά οφέλη" που έλεγε η Κυβέρνηση.

Λεπτομέρεια: Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τώρα δεν έχει κάνει καμία αναφορά για τη σημερινή συνάντηση! 

Αύριο θα γίνει το έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο και λίγο αργότερα η συνεδρίαση της ΠΕΔ με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη. 

Πηγή Lesvosnews.net