Ο Βερρος βάζει λουκέτο στην δομή της Συκαμιάς στις 31 Ιανουαρίου και 8 ΜΚΟ μαζί με την Συνύπαρξη αντιδρούν



Η απάντηση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου προς τις ΜΚΟ που διαμαρτύρονται:


«Η υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι υποχρεωτική για τον Δήμαρχο αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Θα έπρεπε η συμπαθής οργάνωση να το γνωρίζει αλλά προφανώς θεωρεί - όχι άδικα μερικές φορές - την Ελλάδα ως Banana Republic. Στην χώρα της βέβαια δεν θα της περνούσε καν από το μυαλό να προτρέψει κάποιον να παρανομήσει γιατί απλά την επόμενη ώρα θα είχε κλείσει. Πιστεύω ότι μπορεί ουσιαστικά να βοηθήσει την όλη κατάσταση εάν απλά μετακομίσει στην άλλη ακτή του Αιγαίου. Αν βέβαια πείσει πρώτα τους τζανταρμάδες οι οποίοι δεν είναι τόσο φιλικοί και αλληλέγγυοι.»

Και η 

Κοινή ανακοίνωση από ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο

Η δομή τράνζιτ “Stage 2” στη Σκάλα Συκαμινιάς κινδυνεύει να κλειστεί στις 31 Ιανουαρίου. Ως τώρα το 2019 έχουμε παρατηρήσει τις υψηλότερες ροές άφιξης ανθρώπων των τελευταίων τριών ετών. ως αποτέλεσμα το κλείσιμο της δομής αυτής θα εκθέσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε υπερβολική ταλαιπωρία.

Η δομή τράνζιτ “Stage 2”, η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Λέσβου, φιλοξενεί προσωρινά τους αιτούντες άσυλο κατά την άφιξή τους, εξασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια και έναν χώρο ασφαλή όπου μπορούν να βρουν μια ζεστή στέγη και να ξεκουραστούν μετά από την επικίνδυνη διέλευση τους από την Τουρκία.

Στις 19 Νοεμβρίου 2019, το δημοτικό συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου ψήφισε υπέρ του κλεισίματος της δομής τράνζιτ “Stage 2”. Αυτή την εβδομάδα λάβαμε την ανησυχητική είδηση ότι η απόφαση δεν έχει ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης αυτής, πράγμα που σημαίνει ότι η εγκατάσταση θα τερματιστεί στις 31 Ιανουαρίου 2020, εκτός εάν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αντιστρέψουν την απόφαση αυτή έως της 22 Ιανουαρίου. 

Η βόρεια ακτή της Λέσβου παραλαμβάνει πάνω από το 50% όλων των αφίξεων του νησιού. Μόλις φέτος φιλοξενήθηκαν 15.000 άτομα στην δομή “Stage 2”, από τους οποίους οι μισοί ήταν παιδιά. Τον Δεκέμβριο το “Stage 2” δέχτηκε κόσμο κάθε βράδυ επί δύο εβδομάδες - φιλοξενούν μέχρι και 286 άτομα σε μία νύχτα. Με το κλείσιμο του “Stage 2” όσοι φτάνουν θα αναγκαστούν να περιμένουν ώρες στις ακτές, στην άκρη του δρόμου ή σε απομακρυσμένες βραχώδεις περιοχές, μερικές φορές σε θερμοκρασίες κάτω του μηδέν, χωρίς άμεση πρόσβαση σε καταφύγιο, προστασία ή ιατρική βοήθεια. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να ταξιδέψουν νότια περπατώντας για ώρες, δημιουργώντας εικόνες που υπενθυμίζουν το 2015. 

Ως ανθρωπιστικοί φορείς στη βόρεια ακτή της Λέσβου, ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της ούτε τις συνέπειες προς τους αφιχθέντες, ούτε τον αντίκτυπο που θα έχει στις τοπικές κοινότητες. Το κλείσιμο της δομής αυτής θα είναι καταστροφικό και για τους δύο, αλλά δυστυχώς οι άνθρωποι που ταξιδεύουν ως την βόρεια ακτή του νησιού θα υποστούν την μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Προτρέπουμε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να διατηρήσουν ανοιχτό τη δομή τράνζιτ “Stage 2”, και να εξασφαλίσουν ότι όσοι τρέχουν από τον πόλεμο και την καταδίωξη θα έχουν έναν ασφαλή χώρο κατά την άφιξή τους.

Κατά την άφιξή τους, οι άνθρωποι είναι συνήθως στα πρόθυρα της υποθερμίας, ή είναι ήδη υποθερμικοί, βρεγμένοι, εξαντλημένοι και αναστατωμένοι. Ανάμεσα στις αφίξεις, παρατηρούνται πολύ συχνά και ευάλωτες καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν βρέφη, νήπια, ασυνόδευτους ανηλίκους, εγκυμονούσες και άτομα με ειδικές ανάγκες. 

Στο 2ο στάδιο (stage 2), τους παρέχονται άμεση ιατρική υποστήριξη, κουβέρτες, στεγνά ρούχα, ζεστό τσάι και φαγητό. Το camp είναι επίσης ένα ασφαλές μέρος, όπου μπορούν να συνέλθουν από αυτή την τραυματική μετάβαση, πριν την μεταφορά τους στο camp της Μόριας, το οποίο φιλοξενεί πλέον αριθμό ατόμων 5 φορές μεγαλύτερο από τις προδιαγραφές του. 

Επιπλέον, το κλείσιμό του, θα αύξανε τον θανατηφόρο κίνδυνο της υποθερμίας και των ιατρικών επιπλοκών. Το 2015, οι τοπικές κοινότητες της Λέσβου ηγήθηκαν της ανθρωπιστικής βοήθειας, παρέχοντας υποστήριξη στους ανθρώπους που έφταναν καθημερινά. Άλλη μια φορά, οι παράκτιες κοινότητες θα είναι αυτές που θα ανοίξουν τα σπίτια τους, να υποδεχτούν τις παγωμένες οικογένειες και τα ψυχικά τραυματισμένα παιδιά τους. Κλείνοντας, επομένως, αυτόν τον ζωτικής σημασίας χώρο διέλευσης-μετάβασης, θα επηρεαστεί σημαντικά ολόκληρο το νησί της Λέσβου. Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου,  39 υποθέσεις πέρα από τη βόρεια ακτή του νησιού μεταφέρθηκαν στο 2ο στάδιο (stage 2).

Με το camp της Μόριας να έχει ήδη ξεπεράσει το κρίσιμο σημείο, αδυνατώντας μεταξύ άλλων να παρέχει υπνόσακους και υποστρώματα στις νέες αφίξεις, το κλείσιμο του 2ου σταδίου (stage 2), δεν θα προσφέρει τίποτα, παρά μόνο περισσότερη πίεση σε μια ανυπόφορη και πρακτικά αδύνατη κατάσταση στο νότιο τμήμα του νησιού. 

Για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της υγείας όσων φτάνουν στη Λέσβο γυρεύοντας άσυλο, υψώνουμε τις φωνές μας  όλοι μαζί, παροτρύνοντας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να διατηρήσουν το 2ο στάδιο –  μεταβατικό Camp σε λειτουργία.

Την ανακοίνωση υπογράφουν: 

Borderline Lesvos: 
Dirty Girls of Lesvos: A Drop In The Ocean (Dråpen i Havet): 
Lighthouse Relief: 
Medical Volunteers International: 
Mare Liberum e.V. 
Refugee Rescue
Refugee 4 Refugees
Συνύπαρξη
Starfish Foundation