Κοπή Βασιλόπιτας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων το 2019


Εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Απονομή τιμητικού διπλώματος σε σχολικές μονάδες και συλλόγους

Mε μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 η εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας και τον απολογισμό δράσεων για το έτος 2019 του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε μια κατάμεστη αίθουσα στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου κ. Αρ. Ελευθερίου, οι Αντιδήμαρχοι Δυτικής Λέσβου κ. Ε. Ζαφείρης, κα. Α. Βατή και κ. Μ. Ρούσσης, ο τ. Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου κ. Π. Τσίκνας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κα. Αικ. Στρατάκη, ο Διευθυντής Δασών Λέσβου κ. Φ. Κράλης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Β. Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Π. Παπαρίσβας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Π. Μπαρούτης, οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζόπουλος, Τ. Ακριώτης, κ. Κ. Καλαμποκίδης, κ. Π. Δημητρακόπουλος, και του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Αναστασάκης, ο Πρόεδρος Δ. Μπλούκας και τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος», ο Πρόεδρος Π. Μαντζώρος και τα μέλη του ΔΣ του Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής, αντιπροσωπείες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού - Τοπικό Τμήμα Μυτιλήνης, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λέσβου, πολλοί φίλοι του Μουσείου από όλη τη Λέσβο, κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους.


Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Καθηγητής Νικόλαος Σουλακέλλης ευχήθηκε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά επιτυχημένη χρονιά που πέρασε, η οποία χαρακτηρίζεται από δράσεις εξωστρέφειας του Μουσείου που οδήγησαν στην ανάπτυξη και διεθνή προβολή του.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Καθηγητής Νίκος Ζούρος, παρουσίασε στη συνέχεια τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσείου για το έτος 2019 καθώς και τον προγραμματισμό των δράσεων του για τo 2020 κατά τη διάρκεια του οποίου το Μουσείο ολοκληρώνει 25 χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης λειτουργίας ως φορέας ανάπτυξης, προβολής, έρευνας και εκπαίδευσης για τη Λέσβο.

Τη Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος, ο οποίος ευχήθηκε κάθε καλό στη διοίκηση και το προσωπικό του Μουσείου που εργάζονται και προβάλλουν το Απολιθωμένο Δάσος και την ακριτική Λέσβο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο Αρχιμανδρίτης Πρόχορος και ο π. Μιχάλης Γκόγκος, εφημέριος της ενορίας Σιγρίου.

Απολογισμός δράσεων 2019

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου υλοποιώντας την εγκεκριμένη από το Διοικητικό Συμβούλιο στρατηγική ανάπτυξης, ολοκλήρωσε το 2019 με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και πλούσιο απολογισμό δραστηριοτήτων για την ανάδειξη του μνημείου και την εξυπηρέτηση των 80.250 επισκεπτών που επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και ειδικότερα το Μουσείο, τα υπαίθρια του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου και Πλάκας, το θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και τις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις του.

Το Μουσείο κατάφερε με επιτυχία να λειτουργήσει το 2019 ως φορέας ανάπτυξης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στη Λέσβο, ώστε  να εκπληρώσει το θεσμικό του ρόλο με επάρκεια.


Τη χρονιά που πέρασε το Μουσείο υλοποίησε σημαντικά έργα ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων και ειδικότερα

Την συντήρηση και ανάδειξη των απολιθωματοφόρων θέσεων στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους– Περιοχή Κύρια Απολιθωμένη,

Την ανασκαφή, συντήρηση και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων κατά μήκος του νέου οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Την ανασκαφή, συντήρηση και προστασία των απολιθωματοφόρων θέσεων στην περιοχή Ακρόχειρας στα πλαίσια του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 2,025 MW»,

Καθώς και την παρακολούθηση των εκσκαφών για την δημιουργ΄’αι του έργου Λιμένας Σιγρίου.
Το Μουσείο επίσης δρομολόγησε και υλοποιεί την εκτέλεση σειράς έργων για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του και την επανέκθεση των συλλογών του καθώς και έργα προβολής της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου
Του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου,
Την εκθεσιακή παρουσίαση των ευρημάτων της περιοχής Κύρια Απολιθωμένη
Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των ευρημάτων του απολιθωμένου δάσους
Τις ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης των γεωτόπων της Λήμνου.
Του έργου «GEO-IN / Γεωτουρισμός στα Νησιωτικά Γεωπάρκα,
Του έργου «RURITAGE – Αναγέννηση της υπάιθρου μέσα από στρατηγικές ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς»

Εκθέσεις

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο ήταν προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου μέσα από τις μεγάλες εκθέσεις που οργάνωσε το Μουσείο,

Την περιοδική έκθεση «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO στην Ελλάδα» στην Αθήνα, τη Λευκωσία, τη Σητεία, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο,

Την έκθεση «Το Δεινοθήριο της Λέσβου» στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη, τη Θεσσαλονίκη, την Πέτρα και το Σίγρι καθώς και

Την έκθεση «Δεινοθήρια και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, δείκτες κλιματικών αλλαγών στο Αιγαίο» στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα.

Εξαιρετικά σημαντικές για τη χρονιά που πέρασε ήταν και οι δράσεις συνεργασίας με Πανεπιστήμια, ερευνητικά Ινστιτούτα και φορείς σε όλο τον κόσμο. Στενή ήταν η συνεργασία του με το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και τα Δίκτυα Ασίας – Ειρηνικού και Λατινικής Αμερικής ενισχύοντας έτσι τις δράσεις προβολής του στο εξωτερικό.

Αξιόλογη ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο και η υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων υπαίθρου, του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων και η συνεργασία με πολλά ξένα Πανεπιστήμια που προσέλκυσαν μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων και φοιτητών έχοντας καταστήσει τη Λέσβο προορισμό εκπαίδευσης.

Βραβεύσεις

Στα πλαίσια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικού διπλώματος σε συλλόγους για την υλοποίηση δράσεων που συνέβαλαν στην προβολή του Απολιθωμένου Δάσους και της Λέσβου καθώς και σε σχολικές μονάδες, εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη συμμετοχή τους στις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου.

Ειδικότερα, δόθηκαν τα κάτωθι τιμητικά διπλώματα σε σχολικές μονάδες και εκπαιδευτικούς:

Νηπιαγωγείο Σιγρίου
9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου
Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής
Δημοτικό Σχολείο Μήθυμνας
Δημοτικό Σχολείο Παπάδου
Δημοτικό Σχολείο Πέτρας
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σιγρίου
Γυμνάσιο Καλλονής
Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Πετρίδου Βαρβάρα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας
Χρήστος Ρουμελιώτης, εκπαιδευτικός
Φώτης Δανάσκος, εκπαιδευτικός
Βαλαβάνη Ευτυχία, φοιτήτρια
Δονάτος – Άδωνις Κουσκούκης, μαθητής – ραδιοφωνικός παραγωγός.
Τιμητικά διπλώματα δόθηκαν επίσης στους Συλλόγους:

Σύλλογο Προστασίας και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος»
Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού.

Τέλος ειδικό δίπλωμα του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων δόθηκε στον κ. Α. Αθανασιάδης, για την συμβολή του ως Προέδρου της Κοινότητας Σιγρίου το 2000, στην συγκρότηση του πρώτου πυρήνα Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων.