Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Δήμο Suining της Κίνας στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος


Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από το Δήμο Suining της Κίνας στη Λέσβο και το Απολιθωμένο Δάσος

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών στελεχών από το Δήμο Suining της επαρχίας Sichuan της Κίνας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Λέσβο από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2019. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν η κα. Tu Hong, εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής και Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας του Δήμου Suining, ο κ.  Zhang Zhi, Αναπλ. Διευθυντής  Φυσικών Πόρων, ο κ. Huang Peng, Αναπλ. Διευθυντής Διοίκησης της Επαρχίας του Hedong, η κα. Υang Fan, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, ο κ. Chen Liguo, Αντιδήμαρχος της περιοχής Daying και ο κ. Yin Quanjum, Αντιδήμαρχος της περιοχής Shehong.

H επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την Υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Δήμου Suining, στην οποία εντάσσεται το Απολιθωμένο Δάσος της περιοχής Shehong στο πλαίσιο του Προγράμματος «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Πρόεδρο του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη που πραγματοποιείται στη Λέσβο από  κυβερνητικά στελέχη από τον Δήμο Suining με στόχο αυτή τη φορά τη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Suining και των δυο Δήμων της Λέσβου σε θέματα αξιοποίησης φυσικής κληρονομιάς, προβολής του τουριστικού δυναμικού και των τοπικών προϊόντων. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο 2018 με στόχο να γνωρίσουν από κοντά τις επιτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και να διαπιστώσουν τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης του Γεωπάρκου Λέσβου.

Συνεργασία με το Δήμο Μυτιλήνης

Η αντιπροσωπεία από την Κίνα συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Στρατή Κύτελη και συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο περιοχών στα πλαίσια τόσο της μακροχρόνιας φιλίας των δύων λαών όσο και των κοινών χαρακτηριστικών των δύο περιοχών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε υπογραφή πρωτοκόλλου  συνεργασίας μεταξύ των δυο Δήμων Μυτιλήνης και Suining.

Συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Λέσβου

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Suining συναντήθηκε με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο παρουσία του ο κ. Άρη Ελευθερίου, Γενικού Γραμματέα του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της κα. Αφροδίτης Βατή, εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Τουρισμού και Πολιτισμού.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης o κ. Ταξιάρχης Βέρρος αφού ενημέρωσε για την αντιπροσωπεία για το νεοσύστατο Δήμο, αναφέρθηκε στη φυσική κληρονομιά της Δυτικής Λέσβου και στο Απολιθωμένο Δάσος. Αναφέρθηκε στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου για τη συνεργασία των δύο Δήμων σε θέματα τουρισμού, προβολής της Λέσβου και των προϊόντων της, την αύξηση των ανταλλαγών και τη συνεργασία σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Ακολούθησε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δυο Δήμων Δυτικής Λέσβου και Suining.


Επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και περιήγηση στο Γεωπάρκο Λέσβου

Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το Απολιθωμένο Δάσος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και περιηγήθηκαν στους σημαντικότερους γεωτόπους, τα φυσικά και γεωλογικά μνημεία του Λέσβου συνοδευόμενοι από τον Καθ. Νίκο Ζούρο, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τον Ηλία Βαλιάκο Προϊστάμενο Τμήματος Ερευνών και τον Γιώργο Γρημπυλάκο, Γεωλόγο Ερευνητή.

Εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι δήλωσαν από την επίσκεψή τους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου γνώρισαν από κοντά μοναδικά απολιθώματα καθώς και τη μεθοδολογία ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας των απολιθωμάτων.

Ακολούθησε επίσκεψη στις θέσεις ανασκαφών κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου όπου ο Καθ. Ν. Ζούρος τους ενημέρωσε για τα εκτεταμένα προγράμματα ανασκαφής, συντήρησης και προστασίας απολιθωμάτων που υλοποιεί το Μουσείο.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του και ενημερώθηκαν για τα ευρήματα των ανασκαφών που αποκαλύπτουν ένα μοναδικό στο είδος του απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα καθώς και τις καινοτόμες δράσεις του Μουσείου στον τομέα της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας από την περιοχή Suining της επαρχίας Sichuan της Κίνας συζητήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών που ξεκίνησε σε θέματα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων δασών των δύο περιοχών κατά τα επόμενα χρόνια.

Η περιοχή Suining της Κίνας

Η περιοχή Suining της Κίνας βρίσκεται στην επαρχία Σιτσουάν. Πήρε το όνομά της από τα κόκκινα στρώματα ψαμμίτη Ιουρασικής ηλικίας, στα οποία συναντώνται σημαντικά απολιθώματα δεινοσαύρων.

Στα όρια του Δήμου Suining εμφανίζονται  ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας απολιθωμένα δέντρα που συγκροτούν το Απολιθωμένο Δάσος του Shehong και τα οποία παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες με το απολιθώματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.