Με άρωμα Λέσβου : Είναι η παράλυση η λύση;


**Γράφει για το LesvosPost  και την στήλη «Με άρωμα Λέσβου» η Μένια Μουτζούρη

« Είναι η παράλυση η λύση;»

Την προσδοκία της αποσυμφόρησης και της ομοιόμορφης κατανομής προσφύγων στον ελλαδικό χώρο διαδέχτηκε γρήγορα η είδηση δημιουργίας νέων δομών, καθιερώνοντας τα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε χώρο εκτόνωσης της μεταναστευτικής κρίσης. Στη Λέσβο, ο ουμανισμός ανταγωνίζεται τον οικονομικό στραγγαλισμό και οι εξαγγελίες δε βοηθούν. Ισως μόνο προκαλούν.

 Και κάπως ετσι οι νησιώτες καθιέρωσαν την γενική "παράλυση" του νησιού την Τετάρτη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. 

Απέλπιδα προσπάθεια ή ανοφελη διαμαρτυρία; καθυστερημένη αντίδραση ή αγανακτισμένη έκρηξη; Η ιστορία θα αποφασίσει. 

Την ίδια στιγμή, αυτοαναιρετικές δηλώσεις, οικονομικοί  δεικτες και επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν το αυτονόητο. 

Σε μια κοινωνία, ενός κατώτερου Θεού, ιθαγενείς και μετανάστες συμβιώνουν με την ποιότητα ζωής και των δυο να βαίνει συνεχώς μειούμενη. Με τους ασφυκτικά στοιβαγμένους  39.272 αιτούντες άσυλο να ευελπιστούν για ένα καλύτερο αύριο, τους κατοίκους του νησιού θύματα ατυχών χειρισμών και τον διχασμό να παραμονεύει σε μια χώρα παγιδευμένη  στον δανεισμό και τις οικονομικές της εξαρτήσεις.

Και ενώ η διεθνής των διακινητών οργιάζει,  τα γκετα της Μοριας δε βοηθούν. Δυστυχία, θλίψη και αναςφαλεια μετέτρεψαν του άλλοτε φιλόξενους Λέσβιους σε πολέμιους αβοήθητων ανθρώπων (προσφύγων και μεταναστών) με την ανασφάλεια να κυριαρχεί και την ξενοφοβία να καραδοκεί.

 Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη του μέλλοντος θα είναι πολύ διαφορετική. Το μέλλον ανήκει στην Ανατολή τη στιγμή που η γηραιά Ευρώπη προσπαθεί πεισματικά να διατηρήσει  την παλαιά της αίγλη απορρίπτοντας τον διεθνισμό.
--

**Μυρσίνη Μουτζούρη
Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.