Χριστουγεννιάτικες γιορτές για τα φτωχά παιδιά των παραγκών


Το Σάββατο 30/11/2019, οι Γέφυρες Τέχνης βρέθηκαν στον καταυλισμό των Ελλήνων Τσιγγάνων στον Παπάδο Γέρας μαζί με εθελόντριες από την Ιαπωνία και την Πορτογαλία, συνοδευόμενες από την ιδρύτρια, Ιστορικό της Τέχνης Άνχελα Μαρία Αρμπελάεθ. Στη φτωχογειτονιά πραγματοποιήθηκε διαδραστικό εργαστήρι μουσικοθεραπείας, χειροτεχνίες φτιαγμένες με υλικά προερχόμενα από ανακύκλωση και άλλες  δραστηριότητες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις δημιουργικές δράσεις, συμμετείχαν ενεργά οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που διαμένουν στον καταυλισμό.

Το ποδαρικό στο χειμερινό Δεκέμβρη έγινε την επόμενη μέρα, με τις Γέφυρες Τέχνης στην περιοχή του Κτηνιατρείου στην Παγανή, όπου πολλά από τα παιδιά διαμένουν σε χαμόσπιτα, τρώγλες, παράγκες με τοίχους από κόντρα πλακέ και σκεπές από πλαστικά και χαρτόνια. Παιδιά που γεννούν παιδιά, παιδιά που γνωρίζουν για κρεβάτι μια παλέτα πάνω στο χώμα, και στερούνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ζούνε χωρίς ρεύμα, παλεύοντας με τον κίνδυνο δηλητηρίασης από τις αναθυμιάσεις από τ’ αυτοσχέδια μαγκάλια μέσα στις παράγκες, προσπαθώντας να προστατευθούν απ’ το κρύο. Αντί ν’ απολαμβάνουν τη θαλπωρή κάποιας αίθουσας διδασκαλίας, τα περισσότερα απ’ αυτά τα Ελληνόπουλα αναγκάζονται να περνούν τη μέρα στους δρόμους, ζητιανεύοντας. Η ζωή τους δεν είναι παραμύθι…


Παρά τις άθλιες συνθήκες και τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη δύναμη ανάκαμψης. Υπάρχει πάντα θέση στις καρδούλες τους για λίγες πρόσκαιρες στιγμές ευτυχίας, το χαμόγελο και τη χαρά.

Έτσι λοιπόν μεταφέραμε το πνεύμα των Χριστουγέννων, μοιράζοντας τη χαρά σε μια όμορφη γιορτή με άφθονα γλυκά, μ’ ένα πρωτότυπο εργαστήρι της γιαπωνέζικης καλλιτεχνικής τεχνοτροπίας διπλώματος χαρτιού οριγκάμι, καθώς και με τους γελωτοποιούς και μουσικούς των εθελοντών μας από την Αγγλία, The Flying Seagull Project. Με την ομάδα, οι Γέφυρες Τέχνης πρόσφεραν στα παιδιά άφθονο γέλιο, ελπίδα και αγάπη τις άγιες αυτές μέρες. Μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν αυτή την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη ένα μαγευτικό ταξίδι στις μουσικές γειτονιές του Κόσμου, διασκεδάζοντας με παραδοσιακή κέλτικη μουσική από τους ήχους της ιρλανδικής γκάιντας.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, διανεμήθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε 25 οικογένειες στους  καταυλισμούς, ευγενική δωρεά συμπολιτών μας.

 Διότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην προστασία, τη χαρά και την αγάπη.