“Κλιματική Αλλαγή: Διαπιστώσεις και Προκλήσεις” στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας στην Μυτιλήνη


την Τετάρτη 4.12.2019 & ώρα 10:00-12:00 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας.

Επιστημονικές συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος
                                                                                  
Μυτιλήνη, 26/11/2019

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου εγκαινιάζει έναν κύκλο εκδηλώσεων – παρεμβάσεων με τίτλο «Επιστημονικές συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος» σκοπεύοντας να συνομιλήσει με την επιστημονική κοινότητα και να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία πάνω σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 10 π.μ. -12 μ.μ. στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Γεωγραφίας στο Λόφο του Πανεπιστημίου με τίτλο:

«Στρογγυλή τράπεζα για τις κλιματικές αλλαγές: διαπιστώσεις και προκλήσεις»

Η περίοδος που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως Ανθρωπόκαινο εξαιτίας της βαθιάς επίδρασης της ανθρώπινης παρουσίας στη δυναμική του πλανήτη. Αλλαγές στις χρήσεις γης, υπερκμετάλλευση των φυσικών πόρων, μεταβολές στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς, ρύπανση, εξάπλωση ξενικών ειδών συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα δύσκολα αναστρέψιμο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της διακυβέρνησης με διαδοχικές συνόδους κρατών να είναι αφιερωμένες σε αυτήν.

Στη συνάντησή μας, θα διερευνήσουμε σε ποιο βαθμό η εστίαση στην κλιματική αλλαγή είναι δικαιολογημένη. Μέσα από σύντομες αλλά στοχευμένες εισηγήσεις Καθηγητών/τριών του Τμήματος - ειδικών στα θέματα της κλιματικής αλλαγής - θα επιχειρηθεί μια σφαιρική ανάλυση των πολυεπίπεδων συνεπειών του φαινομένου στη δυναμική του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές λειτουργίες καθώς και των προκλήσεων που θέτει στην ευημερία των ανθρώπινων κοινωνιών καθώς αυτές καλούνται να προσαρμοστούν σε τομείς όπως η υγεία, η οικονομία, η ενέργεια. Πώς τα επιστημονικά μηνύματα μπορούν να μεταφραστούν στο επίπεδο της διακυβέρνησης;    

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό.