Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά έθιμα της Λέσβου (ΒΙΝΤΕΟ)


Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών (φοινίκια, κουραμπιέδες κ.λπ.), τα παραδοσιακά κάλαντα, τον στολισμό δέντρου ή μιας βάρκας.

Σε πολλά χωριά υπάρχει ένα Χριστουγεννιάτικο κλαδί ελιάς, αντί για δέντρο. H Πρωτοχρονιά συνοδεύεται από έθιμα όπως το «ποδαρικό», με το σπάσιμο του ροδιού (σύμβολο αφθονίας) στην είσοδο του σπιτιού, την μεταφορά «αμίλητου» νερού (αγιασμό από εκκλησία της Παναγίας, αυτός που τον φέρνει στο σπίτι δεν πρέπει να μιλήσει καθόλου στον δρόμο) για καλή τύχη τη νέα χρονιά, καθώς και το κόψιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας με το φλουρί που θεωρείται σημάδι τύχης σε όποιον το βρει.

Βίντεο αρχείο Γιώργου Παπαδόπουλου στην μνήμη της Μαρίκας Βλάχου

Μαρίκα Βλάχου:  Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, η Μυτιληνιά λαογράφος Μαρίκα Βλάχου το 2011, που προσέφερε πολλά στην πολιτιστική ζωή του τόπου, μέσω της συμμετοχής της σε σωματεία.

Γεννημένη το 1928 στη Μυτιλήνη, η Μαρίκα Βλάχου ασχολήθηκε με την έρευνα λαογραφικού υλικού, ενώ τυπωμένη υπάρχει η εργασία που έκανε το 1987 με θέμα «Λεσβιακή ανδρική και γυναικεία φορεσιά του 19ου αιώνα».

Στην οδό Μητροπόλεως της Μυτιλήνης βρίσκεται το «Παραδοσιακό Σπίτι Μαρίκας Βλάχου», χτισμένο τέλη του 18ου - αρχές του 19ου αιώνα. Το ισόγειό του έχει διαμορφωθεί σε Μουσείο, όπου εκτίθενται έπιπλα, σκεύη, χαλιά, κεντήματα κ.ά., ενώ μέσα στους χώρους του ξαναζωντανεύει το παλιό Μυτιληναϊκό σπιτικό, με όλες τις νοσταλγικές του λεπτομέρειες.