Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Λέσβου

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Λέσβου

Η αλλαγή του χρόνου συνοδεύεται από μία τεράστια γκάμα ηθών και εθίμων τα οποία διαφοροποιούν την ταυτότητα κάθε τόπου ακολουθώντας μονοπάτια παραδοσιακά και εφόσον διατηρούνται οι επιταγές του παρελθόντος και στο παρόν σαφέστατα διαχρονικά.


Η Λέσβος είναι ένας τόπος στον οποίο οι κάτοικοι κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις με κάθε τρόποακόμη και αν πλέον έχουν παρυσφρήσει στο χθες συνήθειες οι οποίες έχουν ξενικές καταβολές.

Αντί χριστουγεννιάτικου δέντρου οι Λέσβιοι συνηθίζουν όπως οι περισσότεροι νησιώτες να στολίζουν το παραδοσιακό ξύλινο καραβάκι. Το σήμα κατατεθέν του νησιού πρωταγωνιστεί και στο στολισμό των ημερών. Ο λόγος για την ελιά το ιερό σύμβολο της αφθονίας που έθρεφε και θρέφει γενιές και γενιές των κατοίκων της. Τα γκριζοπράσινα κλαδιά της κοσμούν τις πόρτες και το εσωτερικό των σπιτιών για άρωμα γιορτής αλλά και τύχης όσον αφορά στον όγκο της νέας σοδειάς. Φυσικά καθώς η έλευση του νέου χρόνου έχει αποτελέσει γεγονός ο κύρης του σπιτιού σπάει το ρόδι σκορπίζοντας του ςκαρπούς της αφθονίας παντού στο κεφαλόσκαλο και γενικά στην εξωτερική θύρα του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο σκορπίζουν τα κακά και ότι ποθούν οι κάτοικοι του κάθε σπιτιού έρχεται σε μεγάλη ποσότητα όπως ακριβώς μπόλικοι είναι τα σπόρια του. Φυσικά απαραίτητο συμπλήρωμα ποδαρικού αποτελεί το γεγονός της έλευσης επισκεπτών ανήμερα της Πρωτοχρονιάς οι οποίοι επιβάλλεται να μπουν με το δεξί για να πάνε όλα καλά στα πλαίσια της νέας χρονιάς.

Παράλληλα η έλευση θετικής ενέργειας σε κάθε οικία ενισχύεται από την παρουσία του "αμίλητου νερού" η μεταφορά του οποίου γίνεται από την εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στην αγορά της Ερμού στο κέντρο της Μυτιλήνης σε απόλυτη σιωπή εξ' ου και ο χαρακτηρισμός ως "αμίλητου". Τέλος οι Λέσβιοι τιμούν όπως συμβαίνει άλλωστε πανελλαδικά το κόψιμο της βασιλόπιτας αφιερώνοντας τα κομμάτια ως εξής: το πρώτο στο Χριστό, το δεύτερο στην Παναγία, το τρίτο στον Άγιο Βασίλειο, το τέταρτο στο σπίτι και το πέμπτο στον κύρη του. Τα υπόλοιπα μοιράζονται στα μέλη της οικογένειας και τους λοιπούς παρευρισκόμενους.

Πηγη lesvoskitchen.gr