Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μυτιλήνης η βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο


Προχωράμε την υπόθεση της προσωρινής πεζοδρόμησης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» κάνει γνωστό ότι ο Σύλλογος μας πήρε την πρωτοβουλία και ζητά αμέσως μετά τις γιορτές,  τον Ιανουάριο κιόλας η Κοινότητα Μυτιλήνης να καλέσει σε συνάντηση το Σύλλογο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις αρμόδιες Αντιδημαρχίες Καθαριότητας, ποιότητας ζωής και  τεχνικών υπηρεσιών, και εκπροσώπους της Τροχαίας, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής ώστε να συμφωνηθούν όροι σύμφωνα με τους οποίους θα υπάρξει προσωρινή ρύθμιση κυκλοφορίας στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η οποία θα εγκριθεί με νόμιμο τρόπο (αποφάσεις αρμοδίων οργάνων και δημοσίευση σε ΦΕΚ) ούτως ώστε από το Μάιο κιόλας να υπάρξουν προσωρινοί όροι χρήσης του ιστορικού κέντρου της πόλης ως δίκτυο πεζοδρόμων.
Η εποχή που θα μπορούσε ο καθένας να κάνει ότι θέλει ας γίνει κατανοητό ότι ανήκει στο παρελθόν. Οι πεζόδρομοι θα είναι πεζόδρομοι, θα λειτουργούν με όρους νομιμότητας σε όφελος πεζών και επιχειρηματιών και όχι ως εξωτερικοί χώροι καταστημάτων με μόνιμες μάλιστα αυθαίρετες κατασκευές σε αυτούς. Και φυσικά θα μείνουν ανοικτές δίοδοι ώστε να υπάρξει ασφαλής μετακίνηση μόνιμων κατοίκων επισκεπτών και αυτοκινήτων του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Με πρωτοβουλία μας η κυκλοφοριακή μελέτη στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020

Επίσης κάνουμε γνωστό ότι με πρόταση των αιρετών μελών του Συμβουλίου της Κοινότητας Μυτιλήνης Στρατή Μπαλάσκα και της Μίνας Αδαλή (Προέδρου και μέλους του Συλλόγου μας αντίστοιχα) προτάθηκε στο Δήμο Μυτιλήνης και ήδη εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 με προυπολογισμό 20.000 ευρώ, η εκπόνηση μελέτης για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την οργάνωση της στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης. 

Τέρμα στην συκοφαντία των γνωστών καλοθελητών 

Τέλος, με αφορμή τη φημολογία των τελευταίων ημερών για το ότι η παρέμβαση του Συλλόγου στην Αστυνομία είχε σαν αποτέλεσμα τους ελέγχους καταστημάτων και την επιβολή προστίμων ύψους 200 ευρώ για παράνομες καταλήψεις δημοσίων χώρων έχουμε να πούμε τα παρακάτω:
Η συνάντηση μας με την Αστυνομία  την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στο γραφείο του στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με τον Ταξίαρχο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή κ. Λευτέρη Ντουρουντού με παρόντες αξιωματικούς της ΕΛΑΣ της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης είχε να κάνει με την ασφάλεια στην περιοχή καθώς και τις λειτουργίες που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Ιδιαίτερα μάλιστα τονίσθηκε το καθεστώς ανομίας που επικρατεί στο πάρκο Χατζηδήμου και στην πλατεία του Αϊ Γιάννη του Αρμένη γεγονός που δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας των περιοίκων.

Οι έλεγχοι την επόμενη μέρα (την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου) παρά τα όσα ψευδή και συκοφαντικά διαδίδουν γνωστοί καλοθελητές, πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της Αστυνομίας και φυσικά προκάλεσαν αντιδράσεις αφού «τσουβαλιάστηκαν» τραπεζάκια σε υπαίθριους χώρους και μόνιμες αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές.

Ο Σύλλογος μας επαναλαμβάνει κάτι που από την ίδρυση του είχε τονίσει.
Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου μπορούμε να συμβιώσουμε σεβόμενοι ο ένας τον άλλον. Τα σπίτια μας όμως δεν είναι οι πίσω αυλές ούτε οι αποθήκες των καταστημάτων, ούτε οι χώροι στάθμευσης των πελατών των καταστημάτων Οι αγώνες μας είχαν αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων των καταστημάτων μέσα από τα σπίτια, η τήρηση κανόνων καθαριότητας, η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Όλων όσων μένουν ή απλά κινούνται στο ιστορικό κέντρο.

Κάποιοι είναι λογικό να μην αρέσκονται σε λειτουργίες σε καθεστώς νομιμότητας. Τους λόγους τους ξέρουν αυτοί κι εμείς απλά τους υποπτευόμαστε. Αλλά μέχρι εδώ. Ας το ξέρουν.