Το τραπέζι για την Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Συνταγές

Η υποδοχή του καινούργιου χρόνου απαιτεί λάμψη, χαρά και ό,τι πιο νόστιμο και γευστικό για το γιορτινό τραπέζι.


Αν δεν έχετε αποφασίσει λοιπόν ακόμη τι θα ετοιμάσετε για τους καλεσμένους σας στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ή η τσέπη σας δεν αντέχει πολλά έξοδα, μην αγχώνεστε!

Τέσσερις top chef προτείνουν στην «Espresso» πεντανόστιμα γκουρμέ εδέσματα που ετοιμάζονται γρήγορα και προπάντων είναι για όλα τα βαλάντια.

Μπορεί η οικονομική κρίση να... σκοτείνιασε φέτος τις γιορτές, ωστόσο η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια ξεχωριστή μέρα και πρέπει να γιορταστεί ανάλογα.

Ας κρατήσουμε λοιπόν μακριά τα σύννεφα και ας στρώσουμε το γιορτινό μας τραπέζι με τη βοήθεια τεσσάρων εκ των top chef...

ΜΑΡΙΑ ΛΕΟΝΟΒΑ

Ενα ορεκτικό για απαιτητικούς ουρανίσκους

Το ορεκτικό αποτελεί αναμφισβήτητα την αρχή για ένα καλό δείπνο. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα, η Μαρία Λεόνοβα, η όμορφη σεφ από τη Ρωσία προτείνει μια γρήγορη, εύκολη και οικονομική συνταγή με την οποία θα καταπλήξετε τους καλεσμένους σας: «Στα ρεβεγιόν η καλύτερη λύση είναι η οργάνωση ενός πλούσιου, όμορφα διακοσμημένου μπουφέ.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχετε επιλέξει να ετοιμάσετε ένα καθιστό δείπνο, η συνταγή αυτή ενδείκνυται. Τα ταρτάκια ή κρακεράκια με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου είναι πολύ καλή επιλογή. Γίνονται πανεύκολα, ενώ όσο γκουρμέ και αν σας ακούγεται η συνταγή θα σας κοστίσει μόνο γύρω στα 7 ευρώ. Τα ταρτάκια μπορείτε να τα βρείτε έτοιμα σε όλα τα super markets ή να τα αντικαταστήσετε με κράκερ.

Προτείνω λοιπόν να φτιάξετε αρκετές νόστιμες μπουκίτσες που θα συνοδεύουν ευχάριστα το βασικό σας πιάτο. Οι μπουκίτσες μπορούν να προετοιμαστούν αππό την προηγούμενη μέρα και έτσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι οικοδέσποινες δεν χρειάζεται να σπαταλήσουν όλο τον χρόνο τους στην κουζίνα».

Τάρτα με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου

Υλικά: (30 κομμάτια)
500 γρ. συκωτάκια
80 ml μπράντι
90 γρ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο θυμάρι
60 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα συκωτάκια αφαιρώντας τις φλέβες. Τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα βάζουμε σε μπολάκι μαζί με το μπράντι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για δύο ώρες. Επειτα στραγγίζουμε τα συκωτάκια και κρατάμε το μπράντι. Λιώνουμε το μισό βούτυρο στο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε τα συκωτάκια με το θυμάρι και μαγειρεύουμε για λίγο σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπράντι που έχουμε κρατήσει και σιγοβράζουμε για δύο ακόμη λεπτά. Αφού τελειώσουμε, ρίχνουμε τα συκωτάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε.

Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει λείος πολτός. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Επειτα μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει, τουλάχιστον δύο ώρες. Για πιο όμορφο αποτέλεσμα χρησιμοποιούμε κορνέ ζαχαροπλαστικής και το διακοσμούμε με φρέσκα μυρωδικά.


ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ

Κυρίως πιάτο για γκουρμέ

Το κυρίως πιάτο είναι μια πρόταση της Βορειοελλαδίτισσας σεφ Σοφίας Γεωργακάκη: «Είναι εύκολη, μυρωδάτη συνταγή που μπορούν να φτιάξουν ακόμη και οι νέες νοικοκυρές. Το μόνο που χρειάζεται είναι κέφι και τα κατάλληλα υλικά» λέει η Σοφία, ενώ σημειώνει: «Από το τραπέζι του ρεβεγιόν δεν θα πρέπει να λείπουν τα τυριά και μπόλικα ξερά φρούτα για να συνοδεύουν το κρασί, ενώ δεν πρέπει να λείπει και ένα γεμιστό έδεσμα για καλοτυχία. Οι πίτες ή οι λαχανοντολμάδες είναι μια πολύ καλή λύση».

Πεντανόστιμο χοιρινό με εσπεριδοειδή, γαρνιρισμένο με πουρέ από πατάτα και πράσο

Συνταγή (για 4 άτομα): 1 κιλό χοιρινό κιλότο
2 πορτοκάλια
2 λεμόνια
2 λάιμ
Λίγο φρέσκο τζίντζερ
Πράσο (το άσπρο μέρος)
Λίγο σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
Κόλιανδρο ξερό
2 κουταλιές μέλι
Ξύσμα από τα εσπεριδοειδή
Λίγο λευκό κρασί
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Κόβουμε το χοιρινό, το πλένουμε και το στεγνώνουμε. Βάζουμε λάδι στην κατσαρόλα μας και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει το κρέας και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα. Στο μεταξύ, παίρνουμε τον χυμό και το ξύσμα των φρούτων, το οποίο περνάμε τρεις φορές από βραστό νερό για να μην πικρίσει. Μόλις μαλακώσει το κρέας, παίρνουμε λίγο από το ζουμί που έχει η κατσαρόλα και το ανακατεύουμε με τους χυμούς, το ξύσμα, το μέλι, το κόλιανδρο και το αλατοπίπερο. Ρίχνουμε το μίγμα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και σβήνουμε τη φωτιά.

Για τη γαρνιτούρα: Βράζουμε 1 κιλό καθαρισμένες πατάτες σε ένα λίτρο γάλα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, αρκετό βούτυρο, χοντροκομμένο πράσο, μια σκελίδα σκόρδο και φρέσκο μοσχοκάρυδο. Αφού βράσουν και μαλακώσουν τα υλικά, τα αλέθουμε και ο πουρές μας είναι έτοιμος.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

Γευστική πρόταση για παραδοσιακούς

Για όσους επιμένουν παραδοσιακά, ο σεφ Βασίλης Αρβανίτης έχει την κατάλληλη συνταγή: «Εμείς οι Ηπειρώτες τιμάμε το αρνάκι σε κάθε γιορτή. Δεν νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς αυτό. Δοκιμάστε τη συνταγή και σίγουρα θα ξετρελαθείτε από τη γεύση. Το αρνάκι θα λιώνει στο στόμα σας και τα δαμάσκηνα θα μελώσουν το πιάτο σας αρμονικά. Είναι μια εύκολη, γρήγορη και οικονομική συνταγή, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους».

Αρνάκι πουγκί με κυδώνια και δαμάσκηνα

Υλικά (4 άτομα): 1,5 κιλό αρνί μπούτι
Κυδώνια καθαρισμένα
Πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Σκόρδο
Δυόσμο
Δαμάσκηνα
Κρασί
Λάδι

Εκτέλεση: Στρώνουμε μέσα σε ένα ταψί λαδόκολλα και βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα δαμάσκηνα και το κρασί. Κλείνουμε τη λαδόκολλα και από πάνω τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Προσθέτουμε στο ταψί μας λίγο κρασί και το τοποθετούμε στο φούρνο για περίπου 1 1/2 ώρα. Στο ενδιάμεσο προσθέτουμε και τα δαμάσκηνα.


ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

Η αποθέωση του γλυκού

Ενα καλό δείπνο όμως δεν γίνεται να τελειώσει χωρίς ένα ωραίο, δροσερό γλυκό. Τη συνταγή μάς δίνει η σεφ Φωτεινή Καρακατσάνη: «Να είστε σίγουροι ότι κανείς δεν θα μπορέσει να της αντισταθεί. Μπορεί το γλυκό να είναι το τελευταίο πιάτο, αλλά δεν έχει λιγότερη σημασία από τα υπόλοιπα».

Πανακότα με σος φράουλας

Υλικά (4 άτομα): 400 ml κρέμα γάλακτος
50 ml γάλα
150 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
3 φύλλα ζελατίνη ζαχαροπλαστικής λιωμένη σε κρύο νερό

Εκτέλεση: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Επειτα προσθέτουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς. Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε μπολ με κρύο νερό και τις προσθέτουμε στο ζεστό γάλα. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και το σερβίρουμε σε τέσσερα μπολ, τα οποία βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Για τη σάλτσα της φράουλας θα χρειαστείτε:


400 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 σφηνάκι κονιάκ
150 γρ. ζάχαρη
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βράζουμε τα φρούτα μαζί με το βούτυρο μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και τα αφήνουμε να βράσουν για δύο λεπτά. Επειτα προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να βράσει 5 με 6 λεπτά μέχρι να γίνει σαν σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το γλυκό μας.