Συνταγές που μοσχοβολούν Χριστούγεννα


Την περίοδο των Χριστουγέννων, το γιορτινό τραπέζι ξεχειλίζει από μοσχοβολιστά φαγητά και γλυκά, πολλά από τα οποία έχουν τις ρίζες τους σε πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τα λαμπρή γιορτή της χριστιανοσύνης, ελάτε να «γευτούμε» τον χριστουγεννιάτικο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας.

Το γιορτινό τραπέζι

Εξέχουσα θέση στο τραπέζι κατέχει το χοιρινό κρέας. Τα χοιροσφάγια – η σφαγή και κατανάλωση του χοιρινού - είναι ένα έθιμο που «κατάγεται» από την αρχαία Ελλάδα. Τότε, που οι γεωργοί θυσίαζαν τους χοίρους στο όνομα του Κρόνου και της θεάς Δήμητρας, για την ευκαρπία της γης και τον εξαγνισμό του σπιτικού τους από τα δαιμόνια όλου του χρόνου.

Το σελινάτο χοιρινό είναι η πιο διαδεδομένη νοστιμιά στις περισσότερες περιοχές. Στα Επτάνησα, ιδιαίτερα στη Κεφαλονιά, θα γευτείτε την «πουτρίδα» (χοιρινό σε σύμβραση με κουνουπίδι και λάχανο)∙ στην Κρήτη, ροδοψημένα γουλίδια στον ξυλόφουρνο πάνω σε αρωματικά λεμονόφυλλα∙ στα Γιάννενα αγριογούρουνο σαλμί∙ στη Σάμο, μια πεντανόστιμη πηχτή (βρασμένο χοιρινό με λεμόνι) θα σας ξετρελάνει. 

Στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και την Πελοπόννησο βασιλιάς του γιορτινού τραπεζιού είναι τογουρουνόπουλο (ολόκληρο πολλές φορές) στον φούρνο αλλά και στη θράκα ως κοντοσούβλι. Η «μπάμπο ή μπαμπού» δεν λείπει από κανένα θρακιώτικο σπίτι: χοιρινό με μπόλικα μυρωδικά σιγοβράζει όλο το βράδυ για να το απολαύσετε ζεστό μετά τη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων. Απάκια, σύγκλινα, λουκάνικα και τσιγαρίδες συμπληρώνουν τη παραδοσιακή «γουρουνοχαρά» σε όλη την επικράτεια. 

Στην Ήπειρο οι φημισμένες πίτες της περιοχής έχουν την τιμητική τους. Δοκιμάστε κρεατόπιτα με κρεμμυδάκια και πράσα - μια παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή – μπατσάρα (χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο), κολοκυθόπιτα, γαλατόπιτα, αλλά και κοθρόπιτα (βραστό κοτόπουλο και ρύζι). Σε όλα τα Δωδεκάνησα απαραιτήτως σερβίρονται «γιαπράκια», δηλαδή ντολμαδάκια, όπου το τύλιγμα του λάχανου ή του αμπελόφυλλου γύρω από τη γέμιση συμβολίζει τα σπάργανα του Χριστού στη φάτνη.

Γλυκοί πειρασμοί με μέλι και κανέλλα

Μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα σειρά παίρνουν τα παραδοσιακά γλυκά. Απαραίτητες ήταν - και είναι μέχρι σήμερα - οι τηγανίτες με μέλι, όπου το μέλι συμβολίζει την αφθονία των αγαθών. Σε πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, στα Ζαγοροχώρια και στη Μάνη οι νοικοκυρές ετοιμάζουν απαραιτήτως «λαλαγγίτες» για να φέρουν γούρι στο σπιτικό τους. Δοκιμάστε ακόμη: μελωμένες δίπλες, αυγοκαλάμαρα και φοινίκια(μελομακάρονα) από την Κρήτη∙ αμυγδαλένιο μπακλαβά από τον Βόλο∙ χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από την Κέρκυρα∙ χιονισμένους κουραμπιέδες από την Καβάλα∙ πλατσέδα (γλυκά πιτάκια με καρύδι) από τη Μυτιλήνη∙ κατάδες (γεμιστός κουραμπιές) από τη Σάμο.

Το παραδοσιακό χριστόψωμο

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο ζύμωμα του ευωδιαστού χριστόψωμου, από τα χαρακτηριστικότερα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το ευλογημένο ψωμί του Χριστού παρασκευάζεται από εκλεκτά υλικά (λεπτοκοσκινισμένο σιταρένιο αλεύρι, ξηρούς καρπούς, σησάμι, μπαχαρικά). Έχει πάνω του χαραγμένο τον σταυρό και στο κέντρο του ένα καρύδι ως σύμβολο γονιμότητας. Ξεχωρίζουν τα όμορφα πλουμίδια της ζύμης (λουλούδια, φύλλα, καρποί), που συμβολίζουν τη θεϊκή του δύναμη.

Πηγή visitgreece.gr