8η Δεκέμβρη, Ημέρα Απελευθέρωσης της Λέσβου- Εκδηλώσεις από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου


Η Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, γιορτάζουν την 8η Δεκέμβρη, Ημέρα Απελευθέρωσης της Νήσου Λέσβου από τον Οθωμανικό Ζυγό, πραγματοποιώντας την ερχόμενη Κυριακή εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κλαπάδου.

Αναλυτικότερα στις 10:15 θα πραγματοποιηθεί Επίσημη Δοξολογία και Δέηση υπέρ των πεσόντων, στον Μητροπολιτικό Ναό «Αγίου Ιωάννου» Καλλονής, παρουσία των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η Άνοδος στον λόφο του «Τυρανιδίου» στην στήλη των πεσόντων, όπου θα ψαλεί Τρισάγιο,  το Προσκλητήριο Πεσόντων και η κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης θα ολοκληρωθούν με επίσκεψη στην Ιερά Μονή Λειμώνος, εκεί όπου φυλάσσονται τα λάφυρα και τα λοιπά ενθύμια της νικηφόρου μάχης του Κλαπάδου, που διεξήχθη από τις 5 έως τις 8 του Δεκέμβρη το 1912 και δεξίωση.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πραγματοποιεί στις 7 το απόγευμα επετειακή εκδήλωση για την Ημέρα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.

Η εκδήλωση θα ανοίξει με την παρουσίαση από τη Ντόρα Πολίτη, του έμμετρου πολεμικού ημερολογίου από τις μάχες του Κλαπάδου της λαϊκής ποιήτριας και ηρωίδας Ρηνιώς Βεκρή-Τυροπώλη. Ο ιστορικός και Πρόεδρος της Εταιρίας Λεσβιακών Μελετών Δρ. Ευστράτιος Αναγνώστου θα μιλήσει για τα «Φόβια» και ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Ευστράτιος Χαραλάμπους για τη Μάχη του Κλαπάδου. Για τη σημασία της Ημέρας της 8ης Δεκεμβρίου θα μιλήσει ο εκπαιδευτικός και Πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Λέσβου Απόστολος Βαρελτζής. Τέλος, χαιρετισμό και σύντομη ομιλία, θα πραγματοποιήσει η επίσημη προσκεκλημένη του Δήμου Δυτικής Λέσβου για να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις, Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Λευκονοίκου της Κύπρου, Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη.