Μειωμένες κατά 1% οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού


Μείωση 1% παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το Δεκέμβριο του 2019, σε σχέση με το 2018, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Συγκεκριμένα η τελική αξία του καλαθιού διαμορφώνεται στα 81,81 ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με το 2014, ενώ χωρίς ΦΠΑ οι τιμές είναι μειωμένες κατά 4% (καθώς μεσολάβησαν οι αυξήσεις ΦΠΑ της περιόδου 2015 - 2016).

Στα επιμέρους προϊόντα τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται μειώσεις έως 22% (προϊόντα ζύμης), 19% (αναψυκτικά), 15% (πατάτες) ενώ στον αντίποδα αυξήσεις σημειώνονται στα κρέατα (13% στο χοιρινό και το αρνί, 8% στην κατεψυγμένη γαλοπούλα και 3% στη νωπή γεγονός που από το ΙΕΛΚΑ αποδίδεται σε «διόρθωση των πολύ μειωμένων τιμών λόγω του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών».

Το ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ακόμη στην έκθεσή του ότι ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το 20% της αξίας του καλαθιού αν εκμεταλλευθεί τις προσφορές των αλυσίδων σουπερμάρκετ.
Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα πάνω από 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, δηλαδή εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα ή κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο), εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Η εξέλιξη των τιμών σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται στον παρακάτω πίνακα: