Ο Πιτσιος στην “PHILOXENIA 2019”…. Και η Δημοκρατική Μυτιλήνη στα «Κάγκελα…»


Ολοκλήρωση συμμετοχής της Λέσβου στην 35η Διεθνή Έκθεση “PHILOXENIA 2019”.

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στη μεγαλύτερη και πλέον καταξιωμένη διεθνή έκθεση τουρισμού της χώρας “35η PHILOXENIA 2019”,

Η Δημοκρατική Μυτιλήνη όμως αναρωτιέται με ποια αρμοδιότητα ο Πανος Πίτσιος εκπροσωπεί την Λέσβο σε διάφορες εκθέσεις…


Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πίτσιου και παρακάτω η ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης"

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία, η συμμετοχή της Λέσβου στη μεγαλύτερη και πλέον καταξιωμένη διεθνή έκθεση τουρισμού της χώρας “35η PHILOXENIA 2019”, που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO” της Θεσσαλονίκης, από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019.    

Την οργάνωση της συμμετοχής, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της Λέσβου από τη διοίκηση της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, προκειμένου να υποστηριχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση της πληγείσης, λόγω του μεταναστευτικού – προσφυγικού, εικόνας του νησιού και την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς αυτό, ανέλαβε ο Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. με τη συμπαράσταση της Π.Ε. Λέσβου της Π.Β.Α., των νεοσύστατων Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, της Ο.Λ.Σ.Α. και της Ένωσης Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου, ενώ το κόστος συμμετοχής καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγικές συνεργασίες, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά κανένας από τους παραπάνω φορείς.    

Την ευθύνη της οργάνωσης – παρουσίας της τουριστικής & γαστρονομικής Λέσβου στην “35η PΗΙΛΟΧΕΝΙΑ 2019”, είχε ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. Πάνος Πίτσιος, ενώ την αποστολή της Λέσβου πλαισίωσαν το στέλεχος του Δήμου Μυτιλήνης Δήμητρα Χρυσσοπούλου, ο εκπρόσωπος των διατροφικών επιχειρήσεων Γιώργος Παπαρίσβας και ο εκ Μυτιλήνης εθελοντής Γιάννης Τσεκούρας.
 
Επίσης, το περίπτερο 15 τ.μ. της Λέσβου, στελέχωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι απόδημοι (μόνιμοι κάτοικοι Θεσσαλονίκης και Λέσβιοι φοιτητές στη συμπρωτεύουσα) Μίλτος Χτενέλλης και Αγγελική Μαρδά (Μυτιλήνη), Μαρία Ταχτατζή και Γιώργος Ταχτατζής (Κεντρική Λέσβος), Βιβή Σουλίου (Δυτική Λέσβος), Βικτωρία Ζούρου και Χριστίνα Ζούρου (Πολιχνίτος), Ανδρόνικος Μαρδάς και Αντωνία Μαυραπίδου (Βόρεια Λέσβος) και Πελαγία Ρεπάνη (Πλωμάρι).


Το stand της Λέσβου, τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος την πρώτη ημέρα εγκαινίασε την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO Αναστάσιος Τζήκας, ο Γενικός Διευθυντής της Δ.Ε.Θ. – HELEXPO (εκ Λέσβου ορμώμενος) Αλέξης Τσαξιρλής, η Διευθύντρια της PHILOXENIA Κατερίνα Τραπτσιώνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Μυτιλήνης Παναγιώτης Ζαφειρίου (ο οποίος εκπροσώπησε και το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη), ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, το μέλος του Συμβουλίου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου Δημήτρης Σπανέλλης, το μέλος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης Βελισάριος Οικονομίδης (ο οποίος εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο Παναγιώτη Κουτλή), o Πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού & Ανάπτυξης Πλωμαρίου Γαβριήλ Χαλδέζος, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους από όλη τη χώρα, όλες σχεδόν οι ξένες επιχειρηματικές αποστολές με τους hosted buyers που παρευρέθηκαν στην έκθεση και φυσικά το απλό κοινό της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τα τουριστικά, όσο και για τα πολιτιστικά και γαστρονομικά προϊόντα του νησιού.   

Η παρουσία της Λέσβου στη “PHILOXENIA 2019”, βασίστηκε στη μεθοδολογία που έχει καθιερωθεί και εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από τον Ο.Τ.Α.Λ. τα τελευταία δύο χρόνια στα festivals και στις εκθέσεις μεγάλων πόλεων του εσωτερικού. Συγκεκριμένα, εντός του ενιαίου περιπτέρου της Λέσβου, φιλοξενήθηκαν όλοι οι γεωγραφικοί τουριστικοί προορισμοί του νησιού, δηλαδή: α) Ανατολική Λέσβος, β) Νότια Λέσβος, γ) Βόρεια Λέσβος, δ) Κεντρική Λέσβος, και ε) Δυτική Λέσβος, γεγονός που συνέβαλε τα μέγιστα στην άρτια και χωρίς διακρίσεις προώθηση όλων των περιοχών του νησιού, καθώς και των ποικίλων και διαφοροποιημένων τουριστικών “προϊόντων” τους. Εκτέθηκαν δωρεάν: α) τοπικά έντυπα & banners προώθησης του κάθε γεωγραφικού προορισμού, β) έντυπα θεματικών τουριστικών προϊόντων (spas, adventures, κ.ο.κ.), γ) έντυπα μουσειολογικού περιεχομένου και εν γένει πολιτιστικού χαρακτήρα, δ) διάφορα εκθέματα που συνάδουν με την ταυτότητα της περιοχής (κεραμικά, ξυλόγλυπτα, αγιογραφία, κ.α.), ε) φυλλάδια γαστρονομίας, και στ) τα πλέον χαρακτηριστικά διατροφικά προϊόντα της λεσβιακής γαστρονομίας (κατά τακτά διαστήματα διεξαγόταν γευσιγνωστικές δοκιμές προς τους επαγγελματίες και το κοινό της έκθεσης).  

Τέλος όλο το τριήμερο και εντός του περιπτέρου του Λέσβου, διεξαγόταν ανοιχτός διαγωνισμός κοινού με ερωτήσεις γνωριμίας του νησιού, που προσέφεραν ως χορηγοί, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες “Hellenic Seaways” και “Blue Star Ferries”, η Ένωση Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων Λέσβου και συγκεκριμένα ξενοδοχεία του νησιού. Πέντε τυχερά ζευγάρια από τη Βόρειο Ελλάδα, που απάντησαν σωστά σε όλες τις ερωτήσεις, μετά από κλήρωση που διενεργήθηκε, κέρδισαν δωρεάν διακοπές στη Λέσβο εντός του 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, ο συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. και υπεύθυνος της συμμετοχής – παρουσίας της Λέσβου στη “PHILOXENIA 2019” Πάνος Πίτσιος, δήλωσε: 

«Αν και η παρουσία της Λέσβου στην κορυφαία τουριστική έκθεση της χώρας,  βασίστηκε αποκλειστικά σε ιδιωτικές χορηγίες, ήταν πραγματικά άψογη και στέφθηκε από εξαιρετική επιτυχία. Τα μέλη της λεσβιακής αποστολής, χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους γιγαντιαίες πολυδάπανες κατασκευές, πέτυχαν με ομαδική και σκληρή εργασία, να δημιουργήσουν ένα από τα πιο ωραία, τα πιο ζωντανά και το πιο ενδιαφέροντα περίπτερα της “PHILOXENIA 2019”, με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που έτυχε της καθολικής αναγνώρισης όλων των επισκεπτών (επαγγελματιών Ελλάδας – εξωτερικού και κοινού). Η συμμετοχή των εθελοντών  (απόδημων και φοιτητών της Θεσσαλονίκης), άκρως συγκινητική. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά, για την ανιδιοτελή προσφορά στο γενέθλιο τόπο τους, που υπεραγαπούν.  Οι επιχειρησιακές συναντήσεις με tour operators της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, που πραγματοποιήθηκαν από τους εκπροσώπους της Λέσβου, πιστεύεται ότι θα φανούν χρήσιμες και θα ανοίξουν νέους ορίζοντες και αγορές, για τον τουρισμό όλων των περιοχών της Λέσβου».

Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης"

Οι αιρετοί Σύμβουλοι της παράταξης των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» Στρατής Μπαλάσκας και Μίνα Αδαλή με αφορμή σημερινό δελτίο τύπου που εστάλη στα ΜΜΕ της Μυτιλήνης από τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Πάνο Πίτσιο, περί της συμμετοχής του ΟΤΑΛ ΑΜΚΕ στην έκθεση  «PHILOXENIA 2019» σημειώνουμε τα εξής:

- Ως έδρα του ΟΤΑΛ ΑΜΚΕ χρησιμοποιείται η έδρα της Κοινότητας Μυτιλήνης. Επίσης ως ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΤΑΛ ΑΜΚΕ χρησιμοποιείται η ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινότητας.
- Στις φωτογραφίες φαίνεται ότι στην έκθεση έχει διατεθεί  η μια από τους δυο υπαλλήλους της Κοινότητας.

Επειδή όπως περιήλθε στη γνώση μας, ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΟΤΑΛ) ΑΜΚΕ είναι ανενεργός εδώ και περίπου δυο χρόνια, ουδέποτε σε αυτό το διάστημα έχει συνεδριάσει το Διοικητικό του Συμβούλιο και άρα καμία δράση δεν έχει αποφασισθεί όπως αυτή της συμμετοχής στην έκθεση δεν έχει αποφασισθεί.

Επειδή η εμπλοκή της Κοινότητας ΟΥΔΕΜΙΑ έγκριση έχει από το Συμβούλιο.

Επειδή άρα, ο κ. Πίτσιος ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ χρησιμοποιεί την έδρα της Κοινότητας και την ηλεκτρονική διεύθυνση της Κοινότητας

Επειδή ο κ. Πίτσιος ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ πιθανά και να κατέχει και κλειδιά της Κοινότητας

Επειδή από την πρακτική αυτή του κ. Πίτσιου τίθεται θέμα ασφάλειας και διοικητικών καθώς και πιθανά φορολογικών ευθυνών για την Κοινότητα της Μυτιλήνης.

Επειδή από τις φωτογραφίες μεταξύ των άλλων διαφαίνεται η διάπραξη ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ όπως αυτές της αντιποίησης αρχής (χρησιμοποίηση του Δήμου Μυτιλήνης ως και του Δήμου δυτικής Λέσβου ως συμμετέχοντες στην έκθεση χωρίς την έγκριση τους).

Ζητούμε κατά την αυριανή (Πέμπτη 14 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας και αφού εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήσουμε το θέμα, να αποφασίσουμε για τις παρακάτω ενέργειες:

1.Λήψη απόφασης σχετικά με την απαγόρευση χρήσης της έδρας της Κοινότητας και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης της από τον κ. Πίτσιο ή τον ΟΤΑΛ ΑΜΚΕ αφού αν μη τι άλλο η Κοινότητα ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με τον κ. Πίτσιο.

2. Αποστολή αυστηρής επιστολής στον κ. Πίτσιο σχετικά με την πρακτική της παράνομης εμπλοκής της Κοινότητας σε δραστηριότητες απολύτως ξένες με αυτήν.

3. Αλλαγή ΑΜΕΣΑ κλειδαριάς στην Κοινότητα

4. Αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για τη χρήση της υπαλλήλου της Κοινότητας σε δραστηριότητες με τις οποίες η Κοινότητα δεν έχει καμία απολύτως σχέση αλλά και χωρίς καν να ενημερωθεί.

Και η απάντηση του κου Πιτσιου

Όπως έχω ξαναγράψει, είναι γνωστή η σχέση πάθους που έχουν ορισμένα δημόσια πρόσωπα στη Λέσβο, με τον Πάνο Πίτσιο. Ωστόσο "το γαρ πολύ του έρωτος ... γεννά παραφροσύνη" !!!  Και για τη  "Δημοκρατική Μυτιλήνη" .... "το γαρ πολύ της θλίψεως, γεννά παραφροσύνη !!!". Και διευκρινίζω, αν και τα γνωρίζουν πολύ καλά: 

1. Μέχρι σήμερα, με ομόφωνες αποφάσεις όλων των εμπλεκομένων, η επίσημη έδρα του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. (δηλωμένη σε όλες τις αρμόδιες αρχές, από το Δεκέμβριο του 2017), είναι τα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης (Ασκληπιού 34, Χρυσομαλλούσα, Μυτιλήνη). Εκεί βρίσκονται όλα τα αρχεία του Οργανισμού, ενώ στις αποθήκες της, φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος του εκθεσιακού υλικού που χρησιμοποιείται στις δράσεις του.  

2. Παρά το γεγονός ότι βάσει του καταστατικού του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε., η διάρκεια της θητείας του Δ.Σ. της εταιρείας, εναρμονίζεται πλήρως με τη διάρκεια του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου, μέχρι νεωτέρων σχετικών αποφάσεων και έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τροποποίησης του καταστατικού του (απολύτως αναγκαίες, λόγω της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Λέσβου) και σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης για τον ορισμό - εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, ο Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. εξακολουθεί τύποις, να λειτουργεί με το ίδιο διοικητικό σχήμα (όπως ακριβώς συμβαίνει, με όλα τα νομικά πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση). Πρόεδρός του, εξακολουθεί να είναι ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. 

3. Ως συντονιστής του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε., έχω λάβει γραπτή εντολή από τον Πρόεδρο εδώ και τρεις μήνες, να διερευνήσω τη δυνατότητα συμμετοχής του Οργανισμού σε 5 εκθέσεις εσωτερικού μέχρι το τέλος του 2019, είτε μέσω χρηματοδότησης από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε μέσω ιδιωτικών χορηγιών. Στη συνέχεια δε και σε πλήρη συνεννόηση με τα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα, να αναλάβει ο Ο.Τ.Α.Λ., το σκέλος της προετοιμασίας, της οργάνωσης, της αποστολής και της παρουσίας της Λέσβου.  

4. Ακριβώς κατά την εντολή του Προέδρου, ο Ο.Τ.Α.Λ. κατάφερε και συμμετείχε μέσω ιδιωτικών χορηγιών και συνεργασιών (και χωρίς το παραμικρό κόστος για την τοπική αυτοδιοίκηση), στην "KAVALAEXPO 2019" (27 - 30 Σεπτεμβρίου 2019) και στην 35η PHILOXENIA 2019 (8 - 10 Νοεμβρίου 2019), ενώ ακολουθεί το "GREEK PANORAMA: ALTERNATIVE TOURISM & GASTRONOMY" (15 - 17 Νοεμβρίου 2019, Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα), καθώς και άλλες δύο συμμετοχές. 

5. Φυσικά και διατέθηκε η συγκεκριμένη υπάλληλος του Δήμου Μυτιλήνης και στις δύο αυτές αποστολές, κατά γραπτή εντολή του Δημάρχου Στρατή Κύτελη (αφού ζητήθηκε επίσης γραπτώς από τον Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε.), η οποία κοινοποιήθηκε και στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Και φυσικά, ο Δήμος Μυτιλήνης έπραξε πολύ ορθά για το συμφέρον του νησιού, αφού η συγκεκριμένη υπάλληλος διαθέτει και την εμπειρία και τις γνώσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο δύσκολο έργο της ορθής προώθησης της τουριστικής Λέσβου, στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. 

6. Επιπλέον, όπως σαφέστατα αναφέρεται στο σχετικό Δελτίο Τύπου για τη "PHILOXENIA 2019", στο περίπτερο του Ο.Τ.Α.Λ. Α.Μ.Κ.Ε. παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο οποίος εκπροσώπησε το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή.    


Κλείνοντας, επαναφέρω αυτό που επίσης είχα ξαναγράψει στο πρόσφατο παρελθόν, για τα ίδια πρόσωπα: "Η τυφλή εμπάθεια ορισμένων, τους οδηγεί σε πολιτικά σφάλματα, που γίνονται μπούμερανγκ για τους ίδιους. Στην προσπάθειά τους απλά να συκοφαντήσουν, πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο. Διαφημίζουν το στόχο τους και δυσφημούν τον εαυτό τους".