Χ. Αθανασίου: Ο ΣΥΡΙΖΑ με νόμο πριν αναλάβει η ΝΔ κατήργησε τα ληξιαρχεία της Λέσβου»


Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται στην «κατάργηση» των ληξιαρχείων, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, Βουλευτής Λέσβου, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Ν. 4600/9.03.2019, που ψηφίσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συστήθηκαν δώδεκα νέοι δήμοι. Με τις διατάξεις του νόμου αυτού, εκτός των άλλων προχειροτήτων και εφόσον ΔΕΝ προβλέφθηκε διαφορετικά, τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες καταργήθηκαν αυτοδίκαια με συνέπεια να λειτουργούν μόνο τα ληξιαρχεία στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων και αυτό ακριβώς αποτύπωσε στην με αριθ. 92/2019 εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στις 9 Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Βέρρος, εντοπίζει το πρόβλημα και ύστερα από συνεννόησή μας, στις 12 Σεπτεμβρίου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών ζητεί να παραμείνουν τα ληξιαρχεία στις δημοτικές ενότητες.

Την ίδια μέρα (12.09.2019) σε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, των Δημάρχου και Αντιδημάρχου του Δήμου Μυτιλήνης κ.κ. Κύτελη και Κατσαβέλλη, αντίστοιχα, με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, παρουσία μου, υποβλήθηκε το ίδιο αίτημα και έκτοτε, με τις παρεμβάσεις των δύο Δήμων του νησιού μας, δεσμεύθηκε το Υπουργείο να ρυθμίσει το ζήτημα νομοθετικά.

Στη συνέχεια στις 23 Σεπτεμβρίου και ο συνάδελφος κ. Μπουρνούς με ερώτησή του υποβάλλει το ίδιο αίτημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών και, βέβαια, πολύ καλά έπραξε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, με σχετική διάταξη νόμου, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, πρόσφατα, επέλυσε το πρόβλημα και έτσι επαναλειτουργούν όλα τα ληξιαρχεία.

Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό είναι ότι τα ληξιαρχεία ΔΕΝ τα κατήργησε η εγκύκλιος του Υπουργού, αλλά ο Ν. 4600/2019 του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν προέβλεψε διαφορετικά, ότι δηλαδή και τα ληξιαρχεία των δημοτικών ενοτήτων υφίστανται και όχι μόνο αυτά στις έδρες των νέων (συνιστώμενων) δήμων. Γιατί, οι εγκύκλιοι των Υπουργών δεν καταργούν υφιστάμενους Νόμους αλλά μόνο τους ερμηνεύουν και αυτό έκανε ο Υπουργός με την εγκύκλιό του, ερμηνεύοντας τον ως άνω νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, λοιπόν, είχαν καταργηθεί τα ληξιαρχεία με την εγκύκλιο του Υπουργού, όπως αβασάνιστα αναγράφεται στα δημοσιεύματα, θα αρκούσε η ανάκληση της εγκυκλίου από τον Υπουργό με νέα εγκύκλιο και όχι να απαιτείται νομοθετική ρύθμιση όπως και έγινε.

Αυτά για την ιστορία και με την παρατήρηση ότι η συμβολή όλων στην λειτουργικότητα των δήμων πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».