Στα μουλωχτά.. ετοιμάζουν νέα δομή μεταναστών στην Αγιασο


Νέα αναστάτωση έχει δημιουργήσει η διακήρυξη (από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) συνοπτικού διαγωνισμού για τις υπηρεσίες που αφορουν στην "Πρόληψη τεχνικού συμβούλου για το έργο ''Ανακαίνιση - Αναβάθμιση κτιρίου στη θέση Καμπούδη (Αγιάσος Λέσβου)'' 

Πριν από τρεις εβδομάδες είχε υπάρξει νέα αναστάτωση από δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει στα σκαριά δημιουργία δομής ανήλικων προσφύγων στην Αγιάσο. Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αγιασου που έγινε στις 16/10/2019  συζητήθηκε  φλέγον θέμα σχετικά με τη δημιουργία νέας δομής για ανήλικους πρόσφυγες  στο παλαιό κτίριο του «Θεομήτωρ» στην Αγιάσο. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ολων των φορέων και Συλλόγων της Αγιασου .

Από την συγκέντρωση προέκυψε οτι το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κοινότητας ειναι ομόφωνα αντίθετο με την δημιουργία της νέας Δομής. Τονίστηκε ιδιαίτερα από πολλούς ομιλητές, οτι η αντίθεση αυτή ουδεμιά σχέση έχει με ρατσιστική αντίληψη απέναντι στους πρόσφυγες .

Επίσης αναφέρθηκε απο πολλούς ομιλητές οτι ο πόλεμος στη Συρία ειναι αυτός που δημιούργησε εκατομμύρια πρόσφυγες μεταξύ των οποίων πολλα παιδιά, Οι δε πολεμικές επιχειρησεις που συνεχίζονται μετα την πρόσφατη εισβολή των Τουρκων στην Συρία συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργώντας ακόμα περισσότερους πρόσφυγες.

Αναφέρθηκαν επισης και αλλα νομικά θέματα που εχουν σχεση με το Θεομητωρ, το οποιο οπως ολοι γνωριζουμε κατασκεύαστηκε με δωρεα του σπουδαιου Αγιασωτη Ευεργετη Δημητριου Χατζησπυρου σαν Νοσοκομειο και αμφισβητήθηκε η νομιμότητα αλλαγης χρησης του Θεομητωρ, συμφωνα και με την διαθήκη του διαθετοντος Δημητριου Χατζησπύρο.
 ----
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου ο  χρονος καταθεσης προσφορων ειναι μεχρι τις 19 11 1029 - Ο διαγωνισμος θα γινει στο 736 ΔΣΕ Στρατοπεδο ''ΣΑΚΕΤΤΑ Γ''' στο Βυρωνα της Αττικης. Στην προκήρυξη περιγράφονται και όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες του έργου.
Είναι προφανές ότι με την πρόσληψη του τεχνικού συμβούλου σειρά θα έχει η δημοπράτηση του έργου επισκευής του παλαιού κτιρίου του  «Θεομήτωρ» με σκοπό τη δημιουργία δομής προσφύγων.

Γεννιούνται πολλά ερωτηματικά γιατί το Υπουργείο Άμυνας προχωράει στην παραπάνω ενέργεια ενώ γνωρίζει την απόφαση της τοπικής κοινωνίας της Αγιάσου και όχι μόνο; 

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη προκήρυξη του Υπουργείου Άμυνας για πρόσληψη τεχνικού συμβούλου (αναλυτικά η προκήρυξη στο επισυναπτόμενο αρχείο). 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θεόδωρος Βαλσαμίδης αναφέρει:

Να ματαιώσει άμεσα το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ τον Διαγωνισμό που δημοσίευσε για την πρόσληψη Τεχνικού Συμβούλου για το έργο της Ανακαίνισης του κτίριου του τ. Θεομήτωρ στην Αγιάσο για την δημιουργία Δομής Ασυνόδευτων Ανηλίκων .. ένα κτίριο που είχε παραχωρηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση για το σκοπό αυτό με βάση το αριθ. 4553/Τεύχος Β΄/21.12.2017 ΦΕΚ. Καμία νέα δομή φιλοξενίας δεν πρέπει να γίνει στα νησιά μας .. τα νησιά μας δέχονται το βάρος της υποδοχής, δεν μπορούν να δέχονται και το βάρος της φιλοξενίας .. Δεν είναι απαίτηση μόνο των κατοίκων της Αγιάσου, είναι ΑΠΑΙΤΗΣΗ όλων μας !!!!!

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Βάλεσης αναφέρει: 

Ίδρυμα Θεομητωρ στην Αγιάσο... ΔΟΜΉ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΊΚΩΝ.....
-- ΔΥΣΤΥΧΩΣ...... η πολιτικη της ΝΔ στον ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ της Ελλάδος ουδόλως διαφέρει από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.....
-- Η τοπική κοινωνία που ομόφωνα είπε ΟΧΙ προφανώς και δε λαμβάνεται υπόψιν.
-- Ο Ευεργέτης της Αγιάσου, κ Χατζησπυρος που είχε κατασκευάσει το κτίριο και το είχε παραχωρήσει για να εξυπηρετεί τους γεροντες/ίσες και αναξιοπαθουντες του χωριού και ΜΌΝΟ γι αυτό, έχει πεθάνει και αρκούσε μια απόφαση του ορισμένου από το ΣΎΡΙΖΑ συμβουλίου-που υπάρχει ακόμα και σήμερα--για να παραχωρηθεί το κτίριο και να αλλάξει η χρήση του και η βούληση του ευεργέτη!!
-- Το ότι η Αγιάσος εκτός των άλλων είναι και ιδιαίτερη λόγω του Προσκύνημα τος της Παναγίας.... Ούτε αυτό τους απασχολεί!!!!
---- ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΑΣ ΜΗΝ ΑΦΉΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΆΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΤΟΥΣ.