Αγοράζει; την ιστορική λιθόκτιστη προσφυγική κατοικία στη Σκάλα Λουτρών ο Δήμος Μυτιλήνης


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, είδε από κοντά και ενημερώθηκε για την ιστορία του προσφυγικού σπιτιού που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Σκάλα Λουτρών, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, είδε από κοντά και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λουτρών Βασίλη Μαμώλη και μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», για την ιστορία του προσφυγικού σπιτιού που βρίσκεται απέναντι από το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης.


Πρόκειται για ένα πέτρινο προσφυγικό σπίτι που ανήκει σε ιδιώτες, έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μνημείο και είναι ένα από τα 33 προσφυγικά σπίτια τα οποία χτίστηκαν το 1933 για να στεγάσουν τους πρόσφυγες που είχαν φθάσει στην περιοχή της Σκάλας Λουτρών, μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922 και διασώζεται μέχρι σήμερα χωρίς παρεμβάσεις, προσθήκες ή μετατροπές.

Στόχος του Συλλόγου και της Κοινότητας είναι να αγορασθεί η προσφυγική κατοικία, να ανακαινισθεί και να τοποθετηθεί σ’ αυτήν το αυθεντικό υλικό που έχει συλλέξει ο Σύλλογος εδώ και πολλά χρόνια από τους πρόσφυγες, ώστε να διατηρηθούν αναλλοίωτες οι μνήμες, και να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων του χωριού, αλλά και της Λέσβου γενικότερα.


Σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητήθηκε η βοήθεια του Δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά ή στην απαλλοτρίωση της κατοικίας, το συντομότερο δυνατό, αφού με το πέρασμα του χρόνου έχει καταρρεύσει η σκεπή και κινδυνεύει με κατάρρευση η τοιχοποιία της.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον την ιστορία της προσφυγικής κατοικίας και το αίτημα που διατυπώθηκε, δεσμεύθηκε να αντιμετωπισθεί θετικά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, με σκοπό τη διάσωση και ανάδειξη της λιθόκτιστης προσφυγικής κατοικίας στη Σκάλα Λουτρών.